Концесионерът в Банско Юлен: Милеем за българската природа

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2018 в 16:07 5687 5

"Милеем за българската природа", това се казва в позиция на фирмата концесионер в Банско "Юлен", чийто е проектът за изграждане на втори лифт в зимния курорт.

На последното си заседание през миналата година правителството на Бойко Борисов разреши застрояване на Пирин, което предизвика вълна от протести. Тази вечер ще са поредните в 10 български града. Те се очаква да бъдат и най-масовите.

Предлагаме ви позицията на компанията без редакторска намеса:

Във връзка с проведена днес среща в Министерството на околната среда и водите, на която представихме проекта за втори кабинков лифт в ски зона Банско, от "Юлен" АД заявяваме:

"С приемането на актуализацията на Плана за управление на НП "Пирин", с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм се даде възможност ние да стартираме проект за очаквания от всички втори кабинков лифт за Ски-зона с център гр. Банско. Имаме идеен проект, който вече разпространихме. Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони. Те след преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт стигнаха до заключение, че предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната. Наред с това ние ще огледаме и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и да предложим комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти.

Ще наемем проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение и ще извървим всички процедури предвидени в екологичното законодателство на страната. Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа.

Всичко останало, което се разпространява са спекулации и се надяваме, че българското общество не следва да се подава на спекулациите, че ще застроим планината или ще излезем от зоната. Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон. Единственото наше желание и намерение, какъвто е и предметът на концесията е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата инфраструктура за по-добро функциониране на ски-зоната.

Искаме да благодарим на всички, които през тези години подкрепяха общата кауза за развитие на зимните спортове и зимния туризъм в планините на България и се надяваме, че заедно ще успеем"!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

4

St

05.01 2018 в 13:46

Jinx
04.01 2018 в 19:53

Kristiano789
04.01 2018 в 17:13

До момента не са спазвали законите, какво ви навежда на мисълта, че нещо ще се проемни.

Преди изобщо да се започне да се действа за по-сериозно развитие на зимни спортове, експерти са определили максималния брой на туристи, с които може да се справи предвидената инфраструктура като писти и лифтове и всичко съпътстващо (ВиК, Електричество и т.н.), УСТОЙЧИВО.

В момета се иска разширяване на пистити, защото не са спазени препоръките на експертите.

8435

3

Jinx

04.01 2018 в 19:53

Изобщо не разбирам защо се притесняват, че ще застроят планната с хотели. Промени в плана за управление позволяват да се построи втори лифт, но без да излиза от съществуващата ски зона, разположена върху едва 2% от парка. Не ги знам къде видяха 48% застрояване зелените.

8284

2

Kristiano789

04.01 2018 в 17:13

със сигурност нямат за цел да я унищожават. и със сигурност никой няма да им позволи, така че не виждам защо са всички вопли на еколози. всъщност знам защо са. защото всичко е голяма политическа игра и се въртят схемички на разни партии, които искат да влязат в парламента. и горкото банско е само повод