Конституционният съд решава за Истанбулската конвенция

OFFNews 27 юли 2018 в 08:24 2163 0

Конституционният съд решава за Истанбулската конвенция

Конституционният съд ще обяви противоречи ли на основния закон Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, придобила популярност като Истанбулската конвенция.

Съдът беше сезиран от 75 народни представители от ГЕРБ с искане за т.нар. абстрактен предварителен контрол за конституционосъобразност документа, съобщава БНР.

Конвенцията влезе в Конституционния съд в началото на година след възникнал широк дебат в политическите среди и сред гражданското общество. Тя раздели първо министрите в кабинета, след това се спъна в парламентарните комисии и след като ГЕРБ остана малцинство в настояването си тя да бъде ратифицирана, а партньорът на ГЕРБ във властта – „Обединени патриоти“, бяха сред най- яростните й критици, тя беше изтеглена от Народното събрание, за да й бъде направен анализ за конституционосъобразност.

От седмица вървят спекулации за това какво ще каже днес Конституционният съд. Миналия понеделник в социалните мрежи се появи информация, че със седем на пет гласа конституционните съдии са решили, че Истанбулската конвенция не противоречи на основния закон, което се оказа фалшива новина.

Според запознати, настроенията на мнозинството в Конституционния съд са обратните - че тя не съответства на Конституцията, защото въвежда неясни понятия, което пък влиза в противоречие с установения в основния закон принцип на правовата държава.

Решението и резултатът от гласуването се чакат по обед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews