Комисията за незаконното имущество проверява над 40 души от властта

OFFNews 06 декември 2015 в 19:51 5724 3

Снимка БГНЕС

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество прави проверка на повече от 40 популярни личности. Сред тях има политици, магистрати и бизнесмени, каза пред bTV председателят на комисията Пламен Георгиев.

Георгиев съобщи, че случаят с оправдания от съда Христо Бисеров в момента се разглежда от комисията, но все още не е на етап, в който да може искът да бъде внесен в съда.

Бисеров също има имущество в чужбина, изтъкна Георгиев, но не пожела да коментира в кои държави.

"От 3 години насам в България действа т. нар. "гражданска конфискация". Тоест за нас няма никакво значение какво се случва по наказателното дело. Това е производство срещу парите, тоест едно лице като не може да докаже откъде му идват парите, държавата ги отнема. Ако може да докаже откъде идват, дори и да е виновен по наказателното дело, държавата не ги пипа”, разясни още Пламен Георгиев.

По-трудно става, когато се тръгне към фирмите, особено офшорни компании, които не са на името на Цветан Василев, а на подставени лица, допълни той.

За пример той даде една от схемите, по която всъщност по думите му е източвана КТБ:

"Една фирма получава едни пари, които се получават от втора, трета, четвърта фирма, това е една цяла верига. Всички фирми по един или друг начин се контролират от Цветан Василев. Първата фирма по веригата тегли необезпечен кредит от КТБ, който никога няма да бъде върнат. Така се стига до последната фирма, която дава пари или на физическото лице, или на друга компания на г-н Василев, с които се закупуват например скъпи имоти, вкарват се в банкови сметки", обясни Георгиев.

Друг вид схема пък се прави с консултантските договори и договори за посредничество.

"Г-н Василев се явява консултант на негова, собствена фирма за сделка, например за 300 хиляди. И за тази сделка консултантът получава например половин милион. Тоест един човек консултира сам себе си как да извърши една сделка срещу огромен хонорар, който надвишава цената на тази сделка", посочи Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!