Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Комисията по отбрана ще решава на закрито заседание за военната помощ за Украйна

OFFNews 08 декември 2022 в 08:33 1187 1

военна помощ
Комисията по отбрана в Народното събрание ще обсъди решението за изпращане на военна помощ за Украйна.

Комисията по отбрана в Народното събрание ще обсъди решението за изпращане на военна помощ за Украйна.

Депутатите ще заседават закрито, защото списъкът с военната помощ е поверителен.

Миналата седмица стана ясно, че правителството е одобрило военната помощ на България за Украйна, която Министерството на отбраната е предложило.

Конкретните параметри и видове оръжия, които ще заминат за Киев, са засекретени в класифицирано приложение.

Предложението за предоставяне на оръжията за Украйна и за принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна - EUMAM UA вече е внесено в Народното събрание, съобщиха от МО.

Оттам изрично посочват, че са провели консултации с властите в Киев за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси.

Освен военното имущество, Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия.

В рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в Република България.

По-рано служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов обяви, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.

На 19 ноември военният министър Димитър Стоянов обяви, че българската помощ ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" американски самолети Боинг С-17 и че тя няма да включва комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) С-300 и изтребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови