Коледа мирише на цитрус и… коледно дърво

OFFNews 25 ноември 2021 в 17:40 7470 0

Когато навън започва да се мръква около пет следобед, а дните стават мрачни и студени, във всеки от нас заблестява една друга светлина, защото никой не обича тъмнината и неприветливото време. Да, става дума за коледната украса, която започва неусетно да се появява около нас.

Въпреки че мненията за това кога е редно да украсим дома за Коледа и най-вече да поставим своята коледна елха на видно място са разнопосочни, няма как да отречем, че с преполовяването на месец ноември, мирисът на Коледа все повече се усеща във въздуха. А какво мирише най-силно на Kоледа, освен мандарините и портокалите, разбира се, коледното дърво или така наречената елха.

Откъде идват елхите?

Макар историята да споделя с нас, че наченки на коледните дръвчета е имало още в древен Рим и Египет, няма да се впускаме толкова назад и ще надникнем значително по-наблизо - и времево и географски. Отскачаме за минутка в Германия, където се ражда традицията на коледната елха. Легендата гласи, че основателят на протестантското движение Мартин Лутер, е първият открил потенциала на празничната украса на вечнозеленото дръвче.

В една студена и мразовита зимна вечер, когато се прибирал към дома през близката гора, той се загледал в картината пред себе си и останал запленен от гледката. Звездите в далечината мъждукали приказно, сякаш подредени по връхчетата на клонките. Магия! Щом се прибрал у дома, той веднага решил да пресъздаде картината като поставил дръвчето близо до прозореца на стаята и отрупал клончетата му с коледни свещи, които греели като малки звездички. Така се ражда и традицията за украсата на коледните елхи, а в Германия и до ден днешен семействата украсяват своите дръвчета със свещи, разбира се вече залагат на тези, които светят с LED пламъче, но все така обичаят си остава непроменен.

Как да изберем елха за дома?

Какво по-хубаво от удобството на съвременния свят. Отивате да напазарувате за седмицата или за сега в момента, и какво да видите, естествено коледно дърво. Взимате си го и готово - елхата вече е на сигурно място у дома и чака своето време да бъде прилежно украсена. Този сценарий е напълно възможен във всеки един магазин на Lidl в цялата страна. Там можете да откриете вечнозелените празнични дръвчета, които не само ще ви заредят с много коледно настроение, ще спестят досадно обикаляне в търсене на точната височина и гъстота, но и ще ви оставят спокойни, защото сте заложили на разумна опция. Освен елхичките с кръстачка, в Lidl можете да откриете и малки сребристи смърчове в саксия, които ще могат да ви радват и дълго след празника.

Коледната декорация

Веднъж вече избрали елхата идва и приятната дилема, къде да бъде поставена. Традицията казва, че е редно това да е в всекидневната, а бонус е ако успеете да я поставите близо до прозорец, за да се вижда отвън. Е, българската действителност не винаги дава възможност за точно изпълнение, но пък ни дава възможност за красиви интерпретации. В хола, в кухнята, в детската стая, или във фоайето - всичко зависи от устройството на вашето вкъщи. От вас се изисква само много вдъхновение и коледно настроение. Още една препоръка е цялото семейство да се включи в украсяването. Това е прекрасен момент, в който да се сближите още повече. Въпреки че в доста от европейските държави традицията оставя децата в неведение до последния момент, тава малко бягство от обичая ще им остави прекрасен спомен за години напред.

Публикацията е част от партньорството на Lidl с OFFNews.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!