Урок за исляма в учебник за 6 клас: Мъжът може да бие жената

OFFNews 02 ноември 2017 в 09:41 14079 2

Снимка бТВ

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика спорове в обществото. Сред проблемите са цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа и той има право да я бие, както и неясни текстове за джихад. 

Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените, коментира един от съавторите на учебника доц. Александър Николов по бТВ. Колегата му проф. Христо Матанов допълни, че учебникът не е за самостоятелна подготовка, а има и учители, които могат да коментират с децата, че не всички писания се възприемат буквално. 

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Според него при подготовката на тези уроци трябва да се прави консултация с мюфтийството.

„Не трябва материалът да се отделя от историческия контекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизицията, например”, посочи Матанов. 

„Много е важно хората, които преподават, да са добре подготвени и темите, които се преподават, да са много внимателно преценени. Сега при така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, смята обаче Мюмюн.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови