КНСБ започва протести за доходите и инфлацията

OFFNews 19 септември 2022 в 09:27 1291 1

Протест на КНСБ

Снимка КНСБ - архив

Първият протест е планиран за 13 ч. днес

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започва национална протестна кампания "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!"

Първият протест е планиран за 13 ч. днес в пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Очаква се да присъстват президентът на КНСБ Пламен Димитров, цялото ръководство на конфедерацията и лидерите на основните членове на КНСБ.

Ще бъде представена визията на КНСБ за социално-икономическото развитие на България през следващите четири години. Изготвеният от КНСБ Меморандум с конкретните необходими политики във всяка една обществена сфера ще е в центъра и на предстоящите традиционни разговори на КНСБ с кандидат-депутати от основните политически сили.

Меморандумът на КНСБ за социално-икономическото развитие на България 2021–2025 г. включва темите за справедливо и достойно възмездяване на труда; икономическо възстановяване, секторни политики, зелен и дигитален преход; включващ пазар на труда; социална сигурност – общоприети стандарти и финансово стабилни солидарни системи; социален диалог, колективно трудово договаряне и защита на основните права.

Действията в кампанията целят да се чуе гласът на хората на труда в условията на растящи цени, топящи се заплати и несигурни работни места. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза. За целта синдикатът настоява и за действия за насърчаване на колективното трудово договаряне на всички нива, гарантиране на сигурност за работещите от последиците на Зелената сделка. Другото основно искане на КНСБ е свързано с промени в регламентацията на сумираното изчисляване на работното време, за което вече над 100 000 души чрез подписка изразиха своето недоволство от настоящите текстове в Кодекса на труда, информират от синдиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews