КНСБ предлага да се въведат ваучери за ВиК, елтехници и ремонти по домовете

OFFNews 07 юни 2018 в 15:07 2119 0

Снимка КНСБ

Пламен Димитров

КНСБ подготвя предложение до управляващите за въвеждане на система от ваучери за предоставяне на различни услуги по домовете от водопроводчици, елтехници и за други дребни ремонти по домовете, съобщава БНР.

Идеята е тези услуги да бъдат извършвани от безработни и от хора от останалите уязвими групи на пазара на труда - младежите и хората над 55-годишна възраст. Подобен похват работи успешно от 6-7 години във Франция, Холандия и Белгия, а у нас има потенциал да изсветли десетки хиляди работни места, обяснява председателят на синдикалната организация Пламен Димитров. С подобни ваучери ще се създаде и възможност за ползване на детегледачки. Според Димитроив тези работни места ще станат по-атрактивни, а идеята може да се осъществи през социални кооперативи от безработни или знаещи майстори, които да научат други.

Днес той участва в 107-та сесия на Международната организация по труда. Там обяви, че е нужен нов международен инструмент - Конвенция за прекратяване на насилието и тормоза срещу жените и мъжете в света на труда, която да даде дефиниции на понятията „тормоз“, сексуален тормоз“ и „насилие“ на работното място. 

Като най-голямо предизвикателство пред социалния диалог в България президентът на КНСБ определи договарянето на конкретен механизъм за определяне на минималната работна заплата.

„Целта ни, заедно с нашите партньори, е да бъдат отразени всички фактори от ратифицираната наскоро Конвенция 131 на МОТ. Срещаме трудности при договарянето, поради липсата на съгласие кои показатели да бъдат отразени и с каква тежест. Надяваме се близо 2-годишните преговори за тристранно споразумение по МРЗ да станат скоро факт“, заяви Пламен Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови