Княжеската градина на София ще стане леден парк

Голяма част от алеите ще бъдат заледени по подобие на парка във Виена

OFFNews 30 август 2022 в 14:42 6564 0

Леден парк в Княжеската градина

Снимка Пресцентър - БОК

Леденият парк в Княжеската градина отваря на 1 декември

София ще има своя „Леден парк“ от декември. Подобно на много градове в Европа и българската столица от тази зима ще се сдобие с тази ледена пързалка, съобщиха днес кметът Йорданка Фандъкова и Анатолий Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Леденият парк ще бъде в Княжеската градина срещу Софийския университет. Голяма част от алеите ще бъдат заледени, многото разклонения и завои ще доставят удоволствие на любителите на зимните спортове. Паркът ще бъде оформен по подобие на този във Виена и откриването му е планирано за 1 декември.

„Събитието ще бъде част от визитата на лидери на европейския спорт, които ще посетят страната ни във връзка с връчване на София на знамето за „световна столица на спорта през 2024 г. Самата церемония ще се състои на 3 декември по време на тържествена Гала в зала 1 на НДК, на нея ще бъде отбелязана и 80-годишнината на Националната спортна академия. Ден по-рано международна конференция ще събере кметовете на десетки български градове под мотото „Българското наследство в проекта Градове и столица на спорта,“ съобщи Фандъкова.

Нови маркировки на Витоша

Вече е завършено и премаркиране на туристически пътеки и велотрасета на Витоша чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка в нископланинския пояс. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Благодарение усилията на екипа на Фондацията и на алпиниста Дойчин Боянов са маркирани и подменени табелките по близо 100 км трасета и велотрасета.

„Това е само първата част от проекта и съвместната ни дейност с Общината. Вече е маркиран нископланинския пояс и в него е позициониран единственият кръгов маршрут у нас. Следващата ни цел са среднопланинският и високопланинският пояс,“ обяви Дойчин Боянов, автор на Справочника за Витоша, преподавател в НСА и инициатор на проекта „Витоша – достъпна за всички“. Боянов подари на Столична община една от табелките за премаркирането, отбелязваща Нископланинската обиколна пътека.

Вече трета година продължават дейностите по Споразумението между „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк Витоша. Благодарение на това сътрудничество със Столична община става възможно подновяването и рехабилитация на част от туристическата и спортна инфраструктура в планината, изчистването на езера от наноси и отпадъци, освежаване на алеи и пътеки, последните две изцяло ремонтирани пътеки са от Златни мостове до хижа Момина скала и от Златни мостове до Кумата,“ обяви директорът на ПП Витоша Анна Петракиева, като съобщи бъдещата програма и апелира за повече толерантност и грижа за планината от всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews