Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кметът Трайчо Трайков откри площад ''Вацлав Хавел''

OFFNews 06 юни 2023 в 14:44 1571 0

Площад

Снимка Фейсбук на район "Средец"

Новият площад "Вацлав Хавел"

Площад "Вацлав Хавел" бе открит снощи под надслов "Четем и пеем" на обновения площад. Пространството се образува от пресичането на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Шипка" и ул. "проф. Асен Златаров" в София. 

Организатор на мероприятието беше столичният район "Средец" в партньорство със Софийския дискусионен форум, по чиято идея беше именувам площада.

"Преди три години това беше просто безименно място, на което се събираха три улици, имаше автобусна спирка с разкъртени плочки около нея и един разкошен ясен", каза кметът на район "Средец" Трайчо Трайков по време на церемонията по официалното откриване.

Талантливите актьори Стефан Стоянов и Красен Ханджиев прочетоха откъси от пиесата на чешкия писател и драматург Вацлав Хавел "Аудиенция". Тя е написана през 1975 г. в памет на Алфред Радок - изтъкнат чешки драматург и филмов режисьор на ХХ век. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха вокалистката Михаела Мартин и музиканта Пламен Мандаджиев. Те изпълниха песни на Стиви Уондър и Салваторе Филип. 

Идеята да се кръсти пространството в центъра на София, където се събират три улици, на името на първия демократично избран президент на Чехословакия, а след това и на Чехия - Вацлав Хавел, е на Петър Стойнов от "Софийски дискусионен форум". Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков я приветства и внася предложение, което е гласувано от Столичния общински съвет през октомври 2020 г. 

Кметът Трайчо Трайков разказа за трудния път до откриването на площада на страницата си във фейсбук:

Днес Ви представям площад "Вацлав Хавел"! Какво свършихме (който го е правил ще разбере):

Процедирахме градоустройствени промени, така че пространството да получи статут на площад;
Внесохме в Столичния общински съвет доклад с предложение за именуване на площада и получихме единодушна подкрепа от всички органи и комисии;
Възложихме изготвянето на проект, обсъдихме с хора от кръга на Вацлав Хавел;
Съгласувахме с паметниците и министерството на културата;
Получихме от Столична община средства за изпълнението на проекта;
Работите по това малко градско пространство включваха много и много детайли - свързани с настилки, достъпност, електричество, осветление, пейки, табели, портове, препратки към Прага, оформяне на короната на дървото...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews