Кметът на Царево: На Арапя ще има 13 вили. Няма да се обяснявам, всичко е законно

OFFNews 25 януари 2019 в 08:35 9146 9

Скандали по плажовете посред зима. След емблематичния плаж от филма "Оркестър без име", в строителна площадка се превърна и терен до къмпинг „Арапя”. Тежка строителна техника дълбае основи за комуникационна техника, на мястото на изсечени десетки борови дървета, поставени са основите на масивни постройки.

Общо 13 вили ще бъдат изградени на брега край „Арапя”, каза пред Нова телевизия кметът на Община Царево Георги Лапчев.

Той увери, че всички строителни дейности там са законни. Първото разрешително на инвеститора било издадено през 2007 г.

Градоначалникът на градчето дори се похвали с това, че първоначалните намерения за много по-голямо застрояване от това, което са разрешили.

„Първоначално заложените параметри са огромни. Тук е трябвало да има огромен билдинг с площ 20 000 км.м. Сега обектът ще бъде четири пъти по-малък. Това е договорено след дълги разговори с инвеститора”, каза още Лапчев.

Той бе категоричен, че няма намерение да се обяснява и оправдава за това, че спазва закона, допускайки строителството на „Арапя”. И допълни, че вече е сезирал прокуратурата, за да извърши и тя проверка.

„Когато е спазено цялото законодателство в България и ЕС, да не издам разрешение, означава да превиша правата си”, коментира Лапчев.

Той призова за скорошно приемане на общ устройствен план на общината. Към момента такъв липсвал заради жалби от природозащитници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

9

Новак

26.01 2019 в 06:21

Когато бяха протестите за застрояването по Черноморието срещу тях пак се излизаше с доводи като тези за Банско - “Зелените пречат на развитието на летния туризъм”.
Не знам защо представат за туризъм в България се свързва с това да се съберат колкото се може повече хора на възможно най-малко място.
Както каза и министър Димов, сега ще променят закона и след Черно море ще бастисат и Пирин съвсем законно.
През зимата ще застроят морето, през лятото ще бетонират планината.

12636

8

prascho

25.01 2019 в 15:49

За най-голямо наше съжаление обикновено научаваме за поредното безобразие, когато вече е прекалено късно - заменки, далавери - всичко това се прави на ниво, където липсва граждански контрол. А липсва, понеже няма гражданско общество.
Защо няма - темата е огромна, но една от причините, е че болшинството хора разсъждават като Изобличителя и си мислят, че някой друг им е длъжен.
Пак те питам - ти лично с какво си допринесъл като гражданин на България? На един протест поне ходил ли си? Сигнал подавал ли си?

12636

7

prascho

25.01 2019 в 15:46

Аз лично съм ходил на протести за запазване на Иракли, Кара Дере и против печално известната "Златна Перла". Отделно знам за още доста такива протести, които за съжаление не се били отразени от нито една медия.

За изсичането на горите постоянно се подават сигнали до РИОСВ но за съжаление няма повече механизми - всеки който се е опитал да ескалира проблема на по-високо ниво е бил заплашван физически, както и семейството му. Това го знам от бивши служители на РИОСВ.

Ти какво предлагаш точно - да излезем пред министерство на земеделието и да искаме какво точно? Законите ги има и поне на хартия се спазват. Ако все пак имаш някакви идеи съм готов да те подкрепя - само кажи точно как да се процедира.

Това, че ти не знаеш за такива протести не означава, че не са се случвали. За лифта в Банско беше прекалено голям обществения интерес, а и нямаше как да се подмине блокирането на основни улици в столицата. Протестите по черноморите биваха "покрити" доста успешно.

6239

6

Izoblechitel

25.01 2019 в 15:01

Prscho, има зелени и зелени. Всички сигнали по морето за които съм чел до сега са от съвестни граждани. Нека не си преписваме всичко.

Все пак е странно, че всички протести са свързани с лифтове. Никога не съм видял протест за черноморието, или изсичане на гори, или мръсен въздух, или заменки на земи, или каквото и да е друго.

Странно е. Странно е, че су лифтовете протестират и чужди депутати с добре развит ски отрасъл в техните страни...

12636

5

prascho

25.01 2019 в 13:49

До Izoblichitel - не знам дали изобщо си забелязал, но цялата тази информация излезе именно заради т.нар. "Зелени", които от 2 седмици подават сигнали и вдигат колкото може повече шум.

Само че за разлика от теб те провериха цялата налична общодостъпна информация и изпратиха мотивирани становища подкрепени с документи. Точно благодарение на тях не успяха да бетонират тихомълком няколкото апетитни парцела, както се случваше през предните години.

Не знам защо си мислиш, че "Зелените" са някакви хора, които са ти длъжни с нещо. Повечето от тях са 100% доброволци - отделят си от личното време и ресурси за каузата по опазването на природата в България. И определено не могат да огреят навсякъде. Прекалено много нередности има навсякъде, но болшинството хора са като теб - обичат да плюят и да обвиняват някой друг, вместо да заемат активна гражданска позиция.

Преди да пишеш такива глупости е редно да отговори ти какво си направил в позицията си на гражданин?

6239

3

Izoblechitel

25.01 2019 в 09:25

Каде са платените зелени, които съсипват ски поминъка и не протестират су нищо друго?

Каде е БСП?

Една апатия и отчаяние е обзела целия народ изправен пред арогантостта на мафията. Кои сме ние да искаме обяснение от кмета пионка, където се сече горича, която е няма в плана.

Защо никой гък не казва су най големите цигани в България?

15414

1

Hihi1981

25.01 2019 в 08:59

А после се чудете,защо хората предпочитат да ходят на плаж в Гърция!Спрете се Идиоти!!!!Ще се задавите от алчност за комисионни!!!!