Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кметът на Перник: Ще изживеем болезнено тази криза

OFFNews 04 януари 2020 в 10:45 1979 0

Снимка Бтв

Болезнена, но наложителна е мярката за въведения вчера още по-строг воден режим в Перник, който предвижда с час по-малко вода, отколкото и досега. Това обяви пред БиТиВи кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Нормално е хората да не приемат добре тази мярка, не може да мине без нея. Предложение на ВиК дружеството е, за да можем да минем под 300 литра в секунда, за да можем да имаме в най-студените месеци: януари и февруари, достъп до питейна вода, защото това са най-критичните месеци. Падна добър сняг във водосборната зона на Перник. Всички се надяваме да започне по-рано снеготопенето. Да бъде поетапно, да не бъде наведнъж, защото и при най-малкия по-голям приток в момента се получава замътяване. Трудно старата ни пречиствателна станция може да обработи това замътяване и тогава вече възниква проблемът не всички квартали да имат достъп до питейна вода“, обясни Владимиров.

По думите му, един от сериозните проблеми на ВиК в Перник е не само остарялата инфраструктура, но и липсата на квалифицирани кадри, които да адресират проблемите с водоснабдяването.

,,Истината е, че имаме дефицит на добри кадри, защото и в предишния режим имахме много проблеми. Лошо финансово състояние, лоша организация и изобщо трудно се смогва поради липсата на добри кадри. Въпреки всичко ние ще изживеем тази криза, макар и болезнено'', допълни той.

Владимиров увери, че с отпуснатите пари от Министерски съвет канализационната и водопроводната система в града ще бъдат подменени.

Според него до това положение, в което се намира миньорският град, нямаше да се стигне, ако още през лятото е бил въведен такъв режим, но само в рамките на нощта.

Надявам се в парламента да се случи дебат по проблемите във ВиК сектора, каза Владимиров в коментар за поискания вот на недоверие от страна на БСП.

„Да влагаме политика в тази кризисна ситуация не смятам, че е правилно, но да направим дебат за проблемите във ВиК сектора, е изключително належащо. Не мисля, че БСП се заиграва със страховете на хората. Ролята на опозицията е да постави даден проблем, особено в парламента. Аз се надявам да нямаме лични нападки и лични сблъсъци – да има дебат по същество за това, което не сме свършили назад във времето, защото само глупаците винаги започват отначало. Аз се надявам тази криза да направи така че ВиК секторът да бъде доста по-подреден”, коментира Владимиров

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!