Кметът на Калофер: Виновен съм пред всички. Отговорността е моя

OFFNews 10 януари 2021 в 18:30 9514 0

Отговорността за всичко, което се случи, е моя. Виновен съм пред всички. Това заяви кметът на Калофер Румен Стоянов пред бТВ, където на Йордановден в нарушение на противоепидемичните мерки се изви мъжко хоро в р. Тунджа. 

Хората нямат нужда от организация, аз помогнах за направата на бента, тъй като това е мое задължение. Усещам потребността от това хоро, даже и от това да бъда аз там. Дадох личен пример като не участвах и приканих хората да не идват, смята кметът. 

По думите му никой не може да спре желаещите да влязат във водите на Тунджа. "Доволен съм от полицията, която отстъпи", подчерта Стоянов. 

Той посочи, че заплатата му е 1200 лв., а глобите, които ще плати, са 1500 лв. - 1000 лв. е санкцията, наложена от областния управител Дани Каназирева и 500 лв. от МВР. Глобата от полицията е заради забрана за организиране на масови мероприятия, върху която Стоянов се е подписал, но въпреки това я е нарушил. На 5 януари той заяви, че хоро няма да има, а само църковен ритуал. 

"Като погледнах на колко места имаше хора, не знам защо само в мен се впериха", допълни кметът. За носенето на маски той обясни, че това е лична отговорност на всеки и че той лично е призовал за това. На въпроса защо именно той е бил без маска, Стоянов отговори, че тя е била в джоба му и че е бил в еуфория, заради която е забравил доста неща. 

Той каза, че съпругата му е преболедувала от COVID-19, а за ваксинирането Стоянов обясни, че все още не е мислил за това, но най-вероятно ще бъде един от последните. 

За влязлата жена във водите на Тунджа на Йорданов ден кметът заяви, че това не е първи такъв случай. "В този вид хорото го помня от 40 години. Преди го е имало, но не е било правено по същия начин", добави Румен Стоянов и допълни, че не са важни годините, а дали хорото е обществено важно. 

На срещата между кметовете от различни население места и президента Румен Радев са били предварително записани петима души и за тази среща Стоянов е поканил хора, които са "наблизо". Не са могли да присъстват всички желаещи, защото е имало ограничен брой и заради това никой не може да се сърди. 

Кметът на Калофер коментира и предстоящите избори. Според него в много от малките населени места може да има проблем с набиране на членове за секционни избирателни комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови