''Кметът на Изгрев не си е мръднал пръста'': Столична община махна незаконните постройки от района на КАТ (снимки)

OFFNews 10 юли 2023 в 13:05 4326 3

Премахване на незаконни постройки при КАТ - София

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Премахване на незаконни постройки при КАТ - София

Столичната община започна премахването на 11 незаконни павилиона в района на столичния КАТ. Акцията доведе до словесен задочен сблъсък между председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев, който по-рано се похвали, че премахването им е благодарение на него.

„В петък, къде на шега, къде насериозно, видях пост на кмета на „Изгрев“, който се хвали с премахването на павилионите от екипа на арх. Здравков и от общинското дружество. Кметът на „Изгрев“ не си е мръднал пръста да изпълни задължението, което ние му вменихме – на него и на всички останали районни кметове. Веднъж в месеца всеки районен кмет трябва да прави проверка на преместваемите обекти в района, за да няма случаи като тези, при които имаше и жертва“, каза Георги Георгиев, който отиде на мястото заедно с арх. Здравков.

„Отличникът тук е главният архитект, който заедно със службата за строителен контрол, начело с господин Тодоров, за една година по новите наши правила са премахнали над 400 незаконни обекта в целия град“, внесе яснота Георги Георгиев.

.

В 99% от случаите е имало жалби и съдебни дела, но общината е спечелила над 400 от тях, „за да можем да продължим с толкова важната ни политика да въведем ред в града“.

Пред незаконните обекти в района на КАТ той разясни на журналистите:

„Виждате, че се намираме пред 11 павилиона, напълно незаконни, една част от тях никога не са имали разрешение, друга са с изтекли разрешения, за които районният кмет не си е мръднал пръста през тези четири години. Виждате какви висящи кабели, забранени с новите правила, стърчат, висят над павилионите. На 20 метра се намираме от детска площадка, на която играят деца. Това е поредният фрапантен случай за неспазване на закона“.

С премахването на тези незаконни бараки общият брой на премахнатите става 411.

„Въведохме глоби до 50 хил. лева, най-важното – забранихме така наречените временни връзки, когато се закачат за електрическа енергия уж за малко и всъщност ползват по 20 години обектите. Тук са спечелени всички дела, така че да можем да си свършим работата“, повтори Георги Георгиев.

Тази сутрин в района е имало напрежение заради протестиращи, които са твърдели, че не са били уведомени за премахването, „което не е вярно“, заяви Георги Георгиев.

Възраженията обаче не означават, че ще правим крачка назад, увери той, защото „това е единственият начин да подредим града и да го направим безопасен“.

„Това е едно от най-важните ни въведения: забраната за висящите кабели, премахването на временното положение, високите глоби и пряк контрол на терен“, обобщи председателят на СОС.

Арх. Здравков и Георги Георгиев. Снимки: БГНЕС/Надежда Пеева

От общината са успели да убедят част от собствениците да си изнесат оборудването, за да го запазят.

„Някои от тях, когато видяха, че няма мърдане, сами си организираха преместването на обектите, за да могат да ги запазят. Така е по правилата. Тях ние искаме да спазваме“, каза Георги Георгиев.

Той коментира, че около съоръженията стърчат кабели, по които тече ток, а в близост до павилионите има детска площадка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

10.07 2023 в 14:50

Преди 15 години ги нямаше. Кой ли е проспал поставянето им?

-529

2

6екеr4о

10.07 2023 в 14:40

То там една тоалетна няма, та ще проверяваме законността на фатмашките постройки, ма катаджиите прибират такси и глоби всекакви! Да имат да си харчат...

1935

1

Муню

10.07 2023 в 13:38

Интересно е, дали всички сгради на КАТ са законни
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки