Кметът на Бургас с жалба срещу решението на КЕВР за увеличение на водата с близо 60%

OFFNews 03 август 2022 в 13:28 1427 1

Димитър Николов

Снимка Facebook

Димитър Николов

Кметът на Бургас Димитър Николов е подал жалба до Административен съд-София-град, с която иска да се отмени решението на КЕВР за цената на водата. 

Това съобщи Николов в профила си във Фейсбук. В понеделник КЕВР реши да увеличи цената на водата с 59%. 

От КЕВР уточниха, че увеличението на цените е "продиктувано от значително увеличените през 2021-2022 г. разходи за материали и външни услуги, сред които са драстично увеличени разходите за доставка на електроенергия от свободен пазар спрямо базовата 2020 г. Друг фактор е заложения ежегоден ръст на работните заплати на заетите във ВиК оператора с 14,98%, в съответствие с подписаното споразумение между НБС „Водоснабдител“ – КНСБ, МРРБ и „Български ВиК холдинг“ ЕАД".

Николов пише, че цената на водата е увеличена заради бъдещи инвестиции, които обаче ВиК към настоящия момент не е направило, а в същото време събира средства от крайния потребител.

Общински съвет в Бургас не е одобрявал пределни цени на водата, които ВиК е предложило на КЕВР. Кметът на града допълва, че основен аргумент за обжалването е разминаването между съдържанието на решението на Комисията и това, което е съгласувано от Общинските съвети в Бургаска област.

"Новата цена на водата в Бургас е приета за "социално поносима" от КЕВР, без за това да е отчетена социално- икономическата обстановка в страната и възможността на домакинствата да поемат този разход. ВиК не е предоставило нужните документи пред Комисията, които да показват как ще бъдат изпълнени приоритетите в Програмата си за инвестиции", пише още Димитър Николов.

От публикацията става ясно, че искането в жалбата до съда е решението да бъде обявено за нищожно, тъй като всички документи, на които се основава, са приети от комисия, свикана от председателя на КЕВР Станислав Тодоров, чийто избор впоследствие е обявен за противоконституционен.

"Противоконституцинно избраният председател е свикал и участвал в заседанието на комисията, в което е прието решение за по-високите цени. В жалбата настоявам за спиране изпълнението на решението на КЕВР", добавя Николов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови