Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кметът на Балчик пред НСОРБ: Общините нямат механизъм за компенсиране на повишените разходи

OFFNews 23 октомври 2022 в 16:47 2073 0

Николай Ангелов

Снимка НСОРБ

Николай Ангелов, кмет на Балчик

Общините нямаме механизъм, с който да компенсираме повишените разходи, заяви кметът на Балчик Николай Ангелов, цитиран от БТА, по време на откриването на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в Албена.

В момента се намираме във време на изборна спирала и доста висока инфлация. Нямаме нито един доход, който да компенсира повишението на цените. Общините сами определяме размера на нашите данъци и такси съгласно закона, допълни Ангелов. По думите му местните власти трябва или да започнат да правят икономии, което обикновено се отразява на капиталовите им разходи, или да молят държавните органи за финансиране на структурни обекти.

"Ние, кметовете, наистина не сме просяци", каза още той и призова колегите си и Общото събрание на НСОРБ да се възползват от всяка възможност да поставят "изключително рязко въпроса за справедливото разпределение на публичните финанси" пред желаещите да управляват. "Дано се намери политик в България, който да поеме, и най-важното, да изпълни този ангажимент, за да даде малко повече финансова независимост за българските общини“, каза кметът на Балчик.

В курорта Албена в неделя беше открита Годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ. В работата на форума участнатг кметове, председатели на общински съвети, съветници и ключови експерти от общините, представители на изпълнителната власт, партньори от страната и чужбина. Основните теми на обсъжданията са свързани с перспективите за развитието на общините, проблемите, пред които се изправят местните власти, опита и поуките на отделни общини.
Програмата на събитията през тази година е фокусирана върху две важни за българските общини годишнини – 140 години от приемането на първия Закон за общините и градското управление и 15 години членство на България в ЕС.

Вицепремиерът по управление на еврофондовете Атанас Пеканов, министърът на земеделието Явор Гечев и депутатите от Европейския парламент Цветелина Пенкова и Андрей Новаков са гости и участници в конференцията, посетена на ползите и поуките за общините от европейското членство на страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews