Кмет на съд заради изчезнали дарения за църква

OFFNews 15 февруари 2017 в 11:28 2030 0

Прокуратурата обвини кметския наместник в благоевградското село Бучино в присвояване на дарения, събрани от местните хора за изграждане на храм в с. Българчево.

Изчезналите средства за около 2100 лева, съобщават от прокуратурата в Благоевград.

Срещу бившия кметския наместник на Бучино и Лисия С. Ников (на 33 години) е внесен обвинителен акт по чл. 206, ал.1 чл. 26, ал. 1 от НК.

През 2000 г. жителите на с. Българчево, община Благоевград, подкрепили инициативата на тогавашния кметски наместник Е. Стойчева и решили да започнат изграждането на нова черква „Св. Димитър“. За целта с решение на общото селско събрание било избрано черковно настоятелство и открита банкова сметка за набиране на дарителски средства. До 2006 г. Стойчева задействала отчуждаването на терен, набавянето на необходими документи, съхранявала в себе си средства, дарени от различни хора за изграждането на черквата. Била закупена част от необходимите материали. Документите по отчетността за събраните и разходвани средства се намирали в кметството.

След като през 2007 г. мандатът на Стойчева приключил, работата по обекта спряла, тъй като новият кмет нямал желание да продължава неговата реализация.

През 2013 г. постът на кметски наместник на с. Българчево бил зает от С. Ников, който демонстрирал заинтересованост към изграждането на храма. На него Е. Стойчева предала останалите налични средства в размер на 330 лв., за които той не съставил приемо-предавателен протокол.

Новият кметски наместник се срещнал с представителя на черковното настоятелство, на чието име била открита банкова сметка, като му заявил, че изграждането на черквата ще бъде приоритет по време на мандата му. Ников лично го закарал до банката в Благоевград, за да изтеглят пари, необходими за работа по обекта. С получените 550 лв. той обещал да закупи материали, като фактурите за направените разходи следвало да бъдат приложени към останалата документация, но това не се случило.

След няколко седмици, поради влошеното здравословно състояние на представителя на черковното настоятелство, Ников му предложил да го упълномощи да тегли пари от банката. Документът бил съставен и заверен от самия Ников в качеството му на кметски наместник. Още същия ден той изтеглил сумата от 600 лв., които били събирани по дарителската сметка, като след това извършил неколкократно.

До края на 2013 г. обвиняемият присвоил чужди парични средства в общ размер на 2160 лв., които му били поверени за изграждането на храм „Св. Димитър“ в с. Българчево.

През 2015 г. Е. Стойчева отново заела поста на кмет и свикала събрание, на което да бъде обсъден въпроса с даренията за черквата. Присъствалият на него Ников давал различни обяснения - че прехвърлил средствата в друга сметка, разходвал ги за съборите в селото, както и че били събрани около 9000 лв., но той не представил никакви документи за твърденията си.

По случая е била сезирана Районна прокуратура – Благоевград.

Предстои насрочване на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови