Климатолог: Очаква ни студена Коледа без сняг

Време е за откриване на ски сезона, отдавна по това време на зимата не е имало толкова сняг

OFFNews 17 декември 2021 в 10:10 1799 0

Студена Коледа с минусови температури, но без сняг ни очаква тази година, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в рубриката си в сутрешния блок на bTV. Ще има слънце, но ни очакват температури от минус 7 градуса.

Според специалиста прогнозите за коледните празници са разнопосочни според различните източници.

Има разминаване между американските и европейските му колеги в прогнозите за времето заради въвеждане на нова система зад океана, но вероятно във вторник ще имаме консенсусно виждане за времето в края на декември. Според американците на 27 и 28 декември ще вали дъжд, каза проф. Рачев.

"Тази сутрин дъждът в София започва отрано и ще се опита да го обърне на сняг. Във вторник и сряда в столицата ще е най-студено. Следващите дни от север и североизток в България ще нахлува студен фронт. През уикенда ще има снеговалеж, който ще продължи и в понеделник в Североизточна България", отбеляза той.

Много отдавна по това време на годината в планините не е имало толкова много сняг, време е за откриване на ски сезона, каза още специалистът. Условията са перфектни за начало на ски сезона. 

Климатологът обаче предупреди скиорите и сноубордистите, че сега е времето на т. нар. прашни лавини, тъй като снежната покривка не е слегнала и трябва да са особено внимателни, ако карат извън пистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови