Клета ми Козета, бедни ми Симеонов - културна дискусия за чинията на Бузлуджа

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2017 в 10:09 4956 4

Вицепремиерът Валери Симеонов, който напоследък демонстрира разнопосочна хиперактивност по различни скандали в държавата, публикува във фейсбук остър коментар по повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че е момче за поръчка на Борисов заради позицията му чинията на Бузлуджа да не се дава безвъзмездно на Столетницата. 

В публикацията си той се обръща към Нинова с "Драга ми Корнелия, клета ми Козета на прехода". (б. ред. - Козет е една от главните героини на романа "Клетниците" на Виктор Юго)

Ето цялата позиция на вицепремиера Симеонов:

"Веднага след излизането на новината за среща между министър Нанков и лидера на БСП Корнелия Нинова, се обадих на министъра на регионалното развитие, за да му заявя категорично, че паметникът Бузлуджа не трябва да се дава безвъзмездно на БСП, защото е правен с пари на държавата и е нейна собственост. Същото съм заявявал и в предавания на Телевизия СКАТ. По тази причина, не приемам нелепите обвинения на г-жа Нинова, че съм изпълнил поръчка на премиера Борисов. Нямам навика да съгласувам поведението си с Борисов или с когото и да било. Напротив, министър-председателят публично обяви, че гласува за безвъзмездното предоставяне на паметника на социалистите. От стенограмата на МС може да се види както категоричната позиция на Обединени Патриоти, така и аргументите, разменени на заседанието. Още веднъж благодаря на тези министри, които подкрепиха нашата позиция.

В живота си винаги съм служил на собствената си съвест и не съм позволявал на никой да диктува моето поведение.

Определянето ми като „момче за поръчка“ е обидно и подло. Драга ми Корнелия, клета ми Козета на прехода, аз няма да те нарека „момиче за поръчка“. С такива епитети можеш да се обръщаш към обкръжението си от млади червени депутати, които ежедневно демонстрират какво означава „момчета за поръчка“. Благодарение на тях и на повърхностната ви популистка опозиционна линия, парламентарната дейност удари дъното. Съчувствам на колегите, които са принудени да търпят това ежедневно унижение в Народното събрание."

Нинова също му отговяря в сходна стилистика, също във фейсбук. В нея тя обяснява как веднага след изборите Симеонов е "дотърчал в кабинета ѝ" да правят тройна коалиция с ГЕРБ.

"Очевидно Борисос прави това, което му наредите Вие. Накрая ми остава една горчилка от тъжната политическа действителност у нас. Гласуваш за едно, а идва друго. Гласуваш за Борисов, управлява те Валери Симеонов. Гласуваш за 300 лв. минимална пенсия, получаваш 180 лв. Но вярвам, че това ще се промени. И свързвам тази вяра с БСП", пише Нинова.

Ето цялата ѝ публикация:

"Драги ми Валери, бедни ми Симеонов, прочетох прочувственото Ви обръщение към мен. Ако бяхте спрели до "бедна ми Козета", т.е. до мен, щях да го подмина без внимание. Но когато ругаете "обкръжението ми от млади депутати" и моята партия, няма как да не коментирам някои факти. Казвате "в живота си винаги съм служил на собствената си съвест". Колко съвести имате? Аз познавам няколко. Сегашната, с която ругаете БСП. Друга, с която веднага след изборите дотърчахте в кабинета ми в парламента, за да ме убеждавате да направим тройна коалиция с ГЕРБ и вас. Тогава Ви отговорих - служа на принципи и правила и предложението Ви не се вписва в моята представа за тях. Трета, с която за втори път дойдохте леко изнервен в кабинета ми, да не би БСП и ГЕРБ да направим коалиция и Вие да изпаднете от властта. Отговорих Ви по същия начин - за принципите в политиката.

Много съвести имате, драги ми Валери. И в различен момент вадите различната. Казвате, че с "обкръжението ми от млади депутати сме ударили дъното". Чета някакви изследвания тези дни. Даже от агенции, на които не сме любимци. Казват, че БСП има 20% - 21% подкрепа в момента. Ако това е дъното, дали има нещо под него, клети ми Симеонов? Сигурно има, защото същите агенции определят подкрепата за вас на 6-7 %. Копайте - нагоре. И когато се засечем, ще поговорим пак. Казвате, че постъпваме подло, защото искаме да спасим едно историческо място от разруха. Но изказвайки се за него, споменавате една телевизия. Чух, че го искате, за да разположите там предавателите си. Само че това е великият връх Хаджи Димитър, а не "великата стена" на българо-турската граница. Казвате, че не правите това, което Ви нареди премиерът.

Очевидно обаче, той прави това, което му наредите Вие. Накрая ми остава една горчилка от тъжната политическа действителност у нас. Гласуваш за едно, а идва друго. Гласуваш за Борисов, управлява те Валери Симеонов. Гласуваш за 300 лв. минимална пенсия, получаваш 180 лв. Но вярвам, че това ще се промени. И свързвам тази вяра с БСП."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8001

3

Севтопол

14.07 2017 в 14:17

Ами така е. Млади депутати, изучени до един по Висшите учебни заведения на България и Европа, някои и от другата страна на Атлантика, подкрепени от "чистите" съвести и пари на бащите и дядовците си от старата партийно-икономическа номенклатура на Тато, сега вече наежено гледат към властта,окрилени от новата си партийна лидерка. Пожелавам им успех, но лично аз няма да гласувам за тях. А също и по-големият процент от гласуващите българи. Поне в следващите десетина години.После ще видим.

21765

2

Victimized

14.07 2017 в 12:50

Малко лидери на партии в България могат да оборят вербално Корнелия, още повече тоя бургаски пат... Борисов за това и не се опитва...