Кинолози настояват за регистър за агресивните кучета, планират протести

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2019 в 11:32 1977 1

Киноложки организации настояват за създаването на регистър от специалисти, които да определят дали кучето, е агресивно или не.

По закон такъв списък от лицензирани експерти трябваше да бъде въведен още преди десетина години, но все още липсва. Рискът от агресия не зависи от конкретна порода или килограми, а от отношението на стопаните на кучета, категорични са ветеринарите.

Всяко куче, с което не се общува правилно, може да се превърне в агресивно, предупреждават кинолози.

„В закона се казва, че България трябва да има списък от регистрирани етолози. Тоест, хора, които могат с тестове и с познанията си, да определят дали едно животно е агресивно или не. Въпреки че тази поправка е приета преди повече от 15-20 години, такъв списък в България все още няма”, заявява пред БНТ председателят на Пловдивското киноложко дружество Костадин Шанков.

Идеята е според оценката на тези специалисти, кучетата да имат различен цвят паспорти, определящ начина, по който могат да бъдат разхождани. Сега инциденти стават дори в обществените паркове.

Ветеринарите апелират за повишаване на контрола в кучешките развъдници, които подлежат на регистриране в Агенцията за безопасност на храните. Експертите настояват да се проверява не само средата, в която се отглеждат животните, а и физическото състояние на кучетата. Ако исканията им не бъдат чути, кинолозите заплашват с протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

1

Стефан

22.07 2019 в 03:15

Май трябва да има параграф за неадекватни собственици на кучета.
Напоследък ми се случва често. Жени, водещи разни кучета, от микроскопични пинчерчета в полова зрелост, до разглезени помияри, да ми скачат озъбени: "може ли да не го закачате, то се страхува/ще ви нападне!!!" Докато кучето по всички възможни за себе си начини, заявява дружелюбие към мене.
Не знам на какво им мириша, нито как се държа с тях. Просто харесвам народа на кучетата, и те някак го усещат. И бруталните бойни породи - също.
Не е в кучетата заровено кучето, ох не е ...