Каузите имат глас и лице

Проектът „Какво можем заедно“ представя дейността на гражданските организации в България

OFFNews 23 декември 2023 в 12:27 1113 0

Властта на гражданите

Снимка фондация "Дарик"

Ани Райкова, Международна организация по миграция, Владислав Дамянов, Каритас България в студиото на Дарик радио, проект "Властта на гражданите"

Четиригодишна среща между гражданските организации и слушателите, читателите и зрителите - така вероятно може да се обобщи проектът „Какво можем заедно“, който събира фондация „Дарик“, фондация „Четиридесет и две“ и Фондация ПАНЦЕП в търсене на полезни каузи, които будят доверие и променят нагласите на общността.

Властта на гражданите

Първото излъчване на предаването “Властта на гражданите” на Дарик радио, част от проекта „Какво можем заедно“, в партньорство с Фондация "Четиридесет и две" и НПО портал, е на 13 ноември 2019 г. Равносметката са 164 предавания, 150 часа ефирно време и 120 представени граждански организации. Идеолог на радиоформата е Пролет Велкова. Тя е и първата водеща заедно с Нина Александрова. По-късно към екипа се присъединяват Мария Черешева, Йовка Йовчева. Във втория сезон водещи на формата са и Александър Детев и Георги Донков.

Едно от много ценните неща на „Властта на гражданите“ е, че дава възможност на „невидими“ организации да бъдат чути и видени. Това са организации извън центъра на общественото внимание, а често и извън столицата и големите градове, но дейността им е важна, защото са близо до хората, които се нуждаят от тях.

„Властта на гражданите“ не е опит да се създаде добър публичен образ на гражданският сектор като цяло, за да бъде той харесан. Поредицата показва смислените организации и нещата, които правят в помощ на хора в нужда, категорични са авторите на проекта.

Подкаст "Властта на гражданите" с водещ Георги Донков. Гостуват Лазар Радков, „Капачки за бъдеще“, и Ива Таралежкова от Сдружение „Деветашко плато“

"Проблем обаче остават насадените грешни схващания за работата на гражданския сектор в България и огромният обем дезинформация по темата за работата на неправителствените организации", казва Георги Донков, един от водещите на предаването по Дарик радио.

Затова поредицата е и отговор на съществуващите негативни възприятия за гражданския сектор в обществото, а последните 12 предавания са посветени на развенчаването на митове за гражданските организации. Основните – „соросоиди“, „проводници на чужди интереси“, „крадат пари“, „“слуги на американската доктрина за нов световен ред“, „купени хора“, „грантаджии“, „джендъри“, „NGO бизнес“ – продължават да се въртят в обществото и реално да пречат не само на дейността на някои организации, но и ощетяват хората, които имат нужда от помощ и подкрепа, казва Георги.

КЛЮЧ Unplugged с водещ Александър Куманов, гостува Радостин Георгиев от фондация „Подай ръка“

Доверието, което се създава в КЛЮЧ Unplugged

„Доверието се печели, но и се дава. Проектът бе възможност една огромна част от обществото да научи, че има хора, които са създали неправителствена организация, която може да им подаде ръка в някакъв момент“, обяснява Александър Куманов от Фондация „Четиридесет и две“.

38 видеоинтервюта със стрийм в КЛЮЧ Unplugged показват хора, които променят средата, в която живеят.

Важно беше събеседниците ми да имат нещо зад гърба си. Издирвахме хора, които сърцато правят неща, които променят живота на другите; организации, които променят политики и отношения. Искахме хората да си задават въпроси, защото това ги води до други търсения, които не трябва да спират. Оказа се, че форматът „интервю пред публика“, който използвахме в проекта, работи добре, а стриймът даваше възможност и за обхват на по-широка аудитория“, казва Александър.

Според него не е проблем да се намерят хора, които са направили смислена крачка, за да може не само техният собствен, а и животът на другите около тях да придобие цвят – през социална или културна дейност, с промяна в политики.

В КЛЮЧ Unplugged гостува Тихомира Методиева – Тихич, Национална асоциация на доброволците

„Имах удоволствието да си говоря с тях в КЛЮЧ Unplugged. Целта ни беше това, което правим, да е разпознаваемо, да буди доверие, да увлича последователи“, казва Александър Куманов. Неговата равносметка е близо „40 часа видеоизлъчвания в стремеж да бъдат разчупени стереотипи, които се опитват да ни отчуждят от това да бъдем хора“.

В тези 40 часа публиката се среща с Радостин Георгиев от фондация „Подай ръка“, в която организират кампании за подпомагане на хората в страната, заплащане на храна, лекарства, намиране на жилища и още куп социални акции, които са направили живота на страдащи и общности по-добър. Тихомира Методиева – Тихич посвещава аудиторията в доброволчеството. Националната асоциация на доброволците е там, където има пожари, наводнения, бедствия, които оставят хората безпомощни.

Гергана Берова от „Wind of change и Йорданка Славова от фондация „Биоразнообразие“ работят за това през еко игри да се възпитава отношение към бъдещето и природата. Юлия Георгиева от фондация „Център за хуманни политики“ споделя опит от общуването със зависими хора, борбата със зависимостите, как да предпазим децата от тях и да се контролира разпространението им.

Добромир Иванов от стартъпа BESCO, представя дейността, променила света за над 500 компании. И това е малка част от хората и идеите представени в КЛЮЧ Unplugged на фондация „Четиридесет и две“.

В една демокрация от хората зависи много, но хората могат да вървят напред само заедно. Затова и ние се опитваме да намерим отговор на въпроса – какво можем заедно. В КЛЮЧ Unplugged се съсредоточаваме върху голямата картина, обобщава философията на видеосъбитията Александър Куманов.

Платформа на добрите примери и истории

За Георги Генчев от НПО портал дългият живот на проекта „Какво можем заедно“ е едно от неговите преимущества, защото позволява медийното пространство да се насити с истории, които „разказват по същество едно и също нещо – как правиш добро за някой друг и да се грижиш за важни за теб каузи“. Цялото съдържание по проекта може да бъде намерено в НПО портала, място единствено по рода си, което се радва на широка аудитория и добра индексация в интернет пространството.

Георги Генчев, НПО портал, дискусия „Как да се чуе гласът ни в медиите“

„Мечтата ми е хората да свикнат с това, че гражданските организации са наистина навсякъде, те са естествена част от нашия живот“, казва Георги Генчев.

Според него казус остава бъркането на неправителствения сектор с бизнес.

„Гражданските организации са наистина навсякъде, те са много естествена част от нашия живот. Съюзът на риболовците, читалищата, това са граждански организации, хората просто не го знаят“, казва той.

Видео и аудио съдържанието на проекта, с ревю на всяко издание, изготвено от НПО портал, може да бъде намерено в „Каузи с глас и лице“

У нас вече се усеща промяна в обществените нагласи към работата на неправителствения сектор и повече разбиране за важността на дейността му. Промяна има и в облика и съзнанието на самите организации, категорични са замесените в проекта „Какво можем заедно“.

Оказва се, че можем повече, отколкото предполагаме. Само някой трябва да го покаже и разкаже.

Проектът „Какво можем заедно“ се изпълнява от Фондация Дарик, Фондация „Четиридесет и две“ и Фондация ПАЦЕП с финансова подкрепа, предоставена от Фонд Активни граждани България по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект „Какво можем заедно“ е обществеността да се запознае с хората, които работят в граждански организации, да разбере какво стои зад усилията им, каква е тяхната мотивация и какви са успехите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки