Каузата Бедечка с фестивал: Теодосий Спасов и Иван Шопов безплатно пред старозагорци

OFFNews 26 май 2023 в 17:33 1614 0

Безплатен музикален фестивал в провокативния пейзаж на парк "Бедечка", изкуство, туристически маршрути и спорт, любителски кинофест и урбанистична дискусия предлага на старозагорци и гостите на града първият по рода си градски фестивал в Стара Загора НА ЗЕЛЕНО, между 15 и 18 юни.

Събитието е доброволно организирано от Творческия колектив "На улицата" с подкрепата на Община Стара Загора и няколко знакови и свързани с града компании, като, например, водеща пивоварна, ИТ компании, работодателски организации, аптечна верига и други.

Включва се и гражданската група "Запазете Бедечка", а своя част от феста ще има и нашумялата артистична мрежа Колективът, които правят фестивала Реките на София и подобни формати в много други градове. Зад туристическата част застават от местното туристическо дружество. Отворена е и покана за доброволци, можете да я намерите тук.

Програмата на феста можете да видите тук.

Алтернативният фест е с каузата Бедечка - парка, който Община Стара Загора запази, след поредица граждански протести и предстои решаване на въпроса със собствеността и поддръжката. Едно от посланията на организаторите е, че опазването на природата не е в противоречие с градското развитие.

Затова и програмата започва с Урбанистични срещи (15 юни, четвъртък, 17:30 ч. Къщата на архитекта). В тях участват представители на граждански групи за запазване на зелените площи в Пловдив и Варна, арх. Елица Панайотова от Зелена София, директорът на местния исторически музей Петър Калчев, както и председателят на Съюза на архитектите в България проф.Тодор Булев. В програмата са и автори на градски фестове като арх. Веселин Алексиев, Момчил Цонев, журналисти като Огнян Георгиев и др.

В петъчната и съботната вечер (16 и 17 юни) на сцената в първо от десетилетия официално събитие в южната част на парка (край алеята между Зеления клин и квартал "Самара") ще се качат общо осем банди.

В петък след 18 ч. ще има старозагорски рок с участието на разпознаваеми имена като "Кота 0", а в събота след 17:30 ч. стилът ще е етно със специалното участие на Теодосий Спасов и Иван Шопов. През целия уикенд на няколко места в парка ще има изкуство и щандове. Култовата арт група Дупини представя ленд арт, а Колективът ще преобрази едно от местата край река Бедечка.

Ще има още йога, графити, образователни занимания за деца, работилници и много други. Включват се организации като Зелени Балкани, БФБ, BG Бъди Активен и много други.

В съботния и неделния (17 и 18 юни) ден са предвидени туристически маршрути със стартова точка Зоопарка в мащабния старозагорски парк Аязмото, както и самия парк Бедечка. Предвидено е и велотрасе, както и трасе за хора със специални потребности. В неделя в 9 ч. от парка тръгва петкилометрово бягане с помощта на една от най-сериозните ИТ компании в България, която развива кампания за обществена отговорност. Специално отваря врати уникалният старозагорски музей на бирата. Най-късните часове в събота и неделя (17 и 18 юни) са предвидени за любителския кинофест "Бедечка", подпомогнат от Националния фонд "Култура".

В седмиците преди и след феста в Стара Загора и в целия регион ще има интересни събития - рокфестове, джаз фест, фестивали в Казанлък и Чирпан. Стара Загора и регионът се превръщат в безспорна дестинация за културен и музикален туризъм в целия юни.

В парк „Бедечка“ ние ще се отнесем деликатно с природата и границите на личната собственост, пишат организаторите и призовават всички посетители да минимизират своята намеса в парка и да се въздържат от внасяне на каквото и да било, което може да замърси. Нека за няколко дни да покажем как би могло да изглежда това място, призовават от Творческия колектив "На улицата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!