Кърджали, Момчилград и 35 села остават без питейна вода

OFFNews 28 юли 2014 в 21:11 4407 4

Питейната вода в Кърджалийско все още е мътна.

Кърджали, Момчилгард и още 35 села в района ще останат без питейна вода още няколко дни заради пороите, които повредиха пречиствателната станция. Водата в района все още е мътна.

Местното ВиК обеща да пусне питейната вода на 28 юли, но днес обявиха, че все още не става за пиене. В събота към питейния язовир "Боровица" е постъпила нова приливна вълна замърсени води от планината.

"В момента водата, която достига до Кърджали и останалите населени места не отговаря на стандартите нито по биологични, нито по физико-химични показатели", съобщи днес Районната здравна инспекция (РЗИ).

Екипи на инспекцията ежедневно вземат проби от помпената станция и от 7 различни места на водопроводната мрежа, но навсякъде се отчита замърсяване.

Специалистите съветват водата от чешмите да се използва единствено за битови нужди, миене и пране, но не и за пиене и готвене.

Планирано е на 29 юли да започне масирана дезинфекция на водопроводната мрежа. При успешна дезинфекция ще се вземат проби за микробиологичен анализ. Резултатите от пробите ще бъдат известни след 48 часа или на 1 август.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева сезира Окръжната прокуратура в Кърджали за влошеното качество на питейната вода в града. Тя настоява да се провери дали са предприети адекватни мерки за овладяването на проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови