Каракачанов: Стотици млади хора на 30-35 г. искат да постъпят в армията

Ирина Евгениева Последна промяна на 08 януари 2020 в 13:04 3908 1

Стотици са случаите, при които млади хора на 30-35 години желаят да постъпят на служба в армията, а по сега действащия закон не могат да го направят, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Ние слагаме горна граница 40 години. Разбира се, не отпадат всички медицински прегледи и изисквания за физическа подготовка, които се изискват и за един 28-годишен", добави Каракачанов. 

Министърът обясни и логиката на предложението, като според него не са малко случаите, при които постъпва млад човек, подписва договор за три години и след това напуска.

"Защо един 35-годишен човек, който е в добра физическа форма, ако отговаря на всички условия, да не може да постъпи да служи в армията?", добави той. 

Каракачанов обяви, че само тази и следващата година осем генерали и висши офицери завършват досега пределната възраст.

"При факта, че България е страната с най-ниска пределна възраст за пенсиониране в НАТО, трябва да дадем възможност на хората, които са натрупали опит, да служат още 3 години", добави той.

Военният министър каза, че по този начин ще се използват уменията им по-дълго и ще преодолее част от неокомплектоваността на армията в личен състав.

Той зададе въпрос, защо един човек на 56 години трябва да напуска армията със звание генерал, след като във всички НАТО-вски страни тази възраст е до 60 години, а ние я увеличаваме с три.

Каракачанов подчерта, че става дума за тези, които не са упражнили право на пенсия.

Министърът на отбраната припомни, че възнагражденията за военнослужещите продължават да се увеличават и през 2020 г., и добави, че се надява това да стане и през следващата година.

Вчера Министерството на отбраната предложи максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи в проект за промени в Закона за отбраната, обявен за обществено обсъждане. Предвижда се и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си. 

В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години, като причината за това е липсата на кадри в армията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6233

1

Чочко Пипков

08.01 2020 в 14:57

Ако русолявия джаба е прав, в което имам съмнения тъй като е отявлен популист и патреот, то жалко, че тези 30 годишни нямат какво по добро да правят с живота си.