Няма хора. В армията ще може да се постъпва до 40 г., а не до 28 г.

Георги А. Ангелов Последна промяна на 07 януари 2020 в 15:11 3980 1

Снимка Министерство на отбраната

Дефицитът за гвардейци е един от най-големите в армоята

Министерството на отбраната предлага максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи в проект за промени в Закона за отбраната, обявен за обществено обсъждане.

В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години.

Причината е липсата на кадри в армията. Мотивите за промяната са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обича за говори за връщане на казарма и за въвеждане на доброволна казарма, но 

Предприетите от 2015 г. мерки пък са били с ограничени положителни въздействия. Миналогодишната кампания за набиране на хора показала, че дори имало желаещи над 28 години да постъпят в армията. Миналата година за първи път в армията постъпиха повече хора, отколкото напуснаха. Въпреки това има недостиг на около 5000 души.

Пенсионерите ще могат да работят още 3 г.

В проекта за промени се предлага още пенсионирани военни да могат да работят на своята длъжност още 3 години. Предлага се това да се прилага, ако за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили. Така щели да бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите.

В момента за пенсия в армията се изискват поне 18 години действителен стаж като военен и навършени 53 г и половина към 2020 г, като годините за пенсия се увеличават до 55 г. с два месеца годишно. Военни от летателния или водолазния състав и парашутисти имат право на военна пенсия при навършване на 43 г.

Мандатност за офицерите

Министерството предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление. Освен това се предлага военните с ранг над „полковник“ (капитан I ранг), които са на длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, да продължават да заемат длъжността си за срок от 1 година.“

Промените трябва да бъдат одобрени от МС и парламента, а срокът за общественото обсъждане на предложенията е две седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

1

Стефан

07.01 2020 в 19:48

Ми, да намерят ония две малоумни феминистки, които преди години като пубертетки заплашваха да осъдят МНО, че няма униформи за жени за гвардейската рота. Заради което не помня кой министър-лигльо похарчи няколко десетки хиляди за проект за такива парцали. А после те небрежно казаха, че и през ум не им е минавало да служат там.

Мда. Ще ми е интересно да видя 40-годишни кашици, разузнавачи, десантчици, танкисти. На длъжности под щаб на батальон.
Явно вече сме загубили някоя война, щом се е опряло до тотална мобилизация, и зондер-команди.