Карадайъ: Не ние, ГЕРБ помогна на ДБ за Росенец

OFFNews 19 април 2021 в 15:27 3746 0

Координираните действия на Росенец не бяха между ДПС и Демократична България, а между ГЕРБ и Демократична България. Това заяви на излизане от консултациите за съставяне на правителство в президентството лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той коментира изявлението на премиера в оставка Бойко Борисов, който се появи на пресконференция в неделя, на която заяви  "летният преврат, започващ от "Росенец" и Христо Иванов, е добре координирано общо действие между "Да, България" и ДПС".

Още вчера съпредседателят на Демократична България Христо Иванов отрече подозренията на лидера на ГЕРБ.

"Няма никаква форма на координиране между нас с ДПС и никога не е имало", каза той в предаването Неделя 150 на БНР.

Според Иванов дори се подготвя искане за парламентарна анкетна комисия за Росенец.

"Смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на мрежата от бездействия и съдействия, свързани със сарая, както и с нефтеното пристанище. Ще видим дали ГЕРБ ще подкрепи нашето предложение", добави лидерът на "Да, България".

Днешното твърдение на Мустафа Карадайъ за роля на ГЕРБ всъщност не е нова теза. В деня на големия протест на плажа Росенец на 11 юли м. г., пресслужбата на ДПС разпространи видео от летния сарай на Ахмед Доган. На него Карадайъ казва и следното:

"Всички заедно успяхме да предотвратим този сценарий на агресия. За съжаление, виждаме, че държавата липсва. Президентът не можа да разбере какво означава институцията президент и води лични и персонални битки и не можа да разбере какво означава институцията му. Това, което се случи днес – да се смесват различни потоци, го направи изпълнителната власт, жандармерията, кметът на общината (Димитър Николов, кмет на Бургас), който е зам.-председател на ГЕРБ. За нас това означава, че ГЕРБ го направи. Те търсеха провокация, за да се скрият зад нас, защото има ред проблеми в страната за решаване."

Пресцентърът на Да, България още вчера разпространи видео от простеста на Росенец наречено "Параноята на един отиващ си премиер", от което става ясно, че Бойко Борисов звъни по телефона на Христо Иванов и го обвинява, че участва в заговор срещу него. Съпредседателят на ДБ пък му казва, че е изгубил връзка с действителността, че не познава множеството от хората дошли на протеста и че случката се случва на Борисов не заради заговор, а съвсем по естествен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови