Кап. Бурлаков, чийто хеликоптер бе свален от руснаците, вече е в България

С толкова желязо съм в крака, че съм като „Айрънмен“, шегува се сънародникът ни от армията на Украйна

OFFNews 27 май 2022 в 10:23 11042 0

капитан Бурлаков
Капитан Димитър Бурлаков.

Освободеният бесарабски българин, който беше пленен от руската армия и впоследствие разменен като военнопленник, вече е в България при семейството си. 

26 май е денят, в който капитан Димитър Бурлаков прегърна истински една от трите си сестри - Наталия.

„С толкова желязо съм в крака, че съм като „Айрънмен“, шегува се капитан Бурлаков пред бТВ.

Войната в Украйна преобърна живота на семейството. На 5 април близките чуха найлошата вест - хеликоптерът на Димитър беше ударен при ракетен обстрел. Всички мислеха, че е загинал.

„Нямаше какво друго да мислят, но слава богу оцелях“, казва капитан Бурлаков.

До 8 април всички смятаха, че сънародникът ни се води безследно изчезнал. Военният оцеля по чудо, след като хеликоптерът МИ-8 на украинската армия беше свален при ракетни удари над Мариупол.

„Всичко си спомням. Удариха ни отдясно. Отидохме към земята, хеликоптерът се разруши, разби се. Другите от екипажа загинаха“, разказа украинският военен от български произход.

От статия в руските медии семейството разбра, че Димитър е жив. И че е военнопленник, настанен в болница в Крим и разпитван от руснаците.

Войниците от руската армия те ме намериха, много бързо и ме закараха на тяхна територия. Когато ме снимаха с камера, бях сигурен, че няма да ме убият!“, споделя капитан Бурлаков.

След зловещите и противоречиви новини на Велики четвъртък семейството разбира, че Димитър е освободен, разменен и транспортиран от Крим към Запорожие, а след това към военна болница в Лвов.

„Не знам дали е Господ, семейството ме спаси. Жената, децата. Сестрите ми. Чувствам се, разбира се, късметлия, щом оцелях при такава катастрофа“, казва Димитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews