Кандидат-студентите по-малко от местата в университетите

OFFNews Последна промяна на 28 август 2014 в 21:44 19660 22

Свободните места в университетите са повече от випуска, който завърши училище тази година, съобщават bTV.

Тази година има 72 000 свободни места във Висшите учебни заведения.Випускът тази година е от 59 000 абитуриенти, като от това число трябва да бъдат извадени заминаващите за чужбина.

Поради тази причина университетите обявяват допълнителен прием на студенти от 28 август.

В Софийския университет незапълнените бройки са 550. За тях ще се борят 3000 кандидати, изкарали двойки на зрелостните изпити през май. Ако издържат успешно поправките, които вече започнаха, всички те ще могат да започнат академичната година в университет, наравно с отличниците.

От тази година в Алма матер се влиза с тройка, като почти във всички специалности има бъдещи студенти, които са приети с такава оценка.

„Незапълнени места има, обичайното във факултетите - химическите, физическите науки, но това са трудни специалности, изглежда и не толкова предпочитани от зрелостниците”, обясни Албена Григорова, началник отдел на „Образователни дейности" в СУ.

В столичния Технически университет пък са останали 60 свободни позиции са за инженери.

Най-тежка обаче е ситуацията в страната. В Пловдивския университет си имат решение. „Кризата за студенти принуди Висшето заведение да приема без приемен изпит. Кандидатите за висшисти в два факултета - по физика и химия, се явяват само на събеседване. Буквално за няколко минути става ясно дали кандидатът става студент”, обясни доц. Савка Маринова от катедрата по Атомна физика.

Нов Български университет пък стартира академичната година с нова специалност, изучаваща социалната мрежа Фейсбук. „Поканили сме за преподаватели известни блогъри. . Имаме няколко човека, които са се записали”, обясни гл.ас.д-р Евелина Христова, преподавател „Масови комуникации" в НБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2014 в 13:39

Химия и физика? Да не са луди,много четене.Най- скъпата такса за обучение,заплатата после колкото на историк и литератор......

29.08 2014 в 22:44

Лошо няма. Не е важно колко ще влязат(и как),важно е колко ще излязат и какво ще имат в главите.Аз до момента съм провел четири интервюта за работа(във времето,разбира се) и никога не ме е вълнувало особено каква диплома има някой си(книжка , кола не кара).Първо при мене на пангара да го препитам(ама както аз си знам),после три дни проба и ако ми хареса чак тогава го назначавам.Чак като ми падне някой в ръцете , чак тогава разбира какво точно значи изпит.А докато е студент,ако иска да учи , ако иска не.Само , че после прошка няма!

29.08 2014 в 17:46

@X
колега, не се тревожи; нали трябва да има gp-та, инспектори по касите, епидемиолози и т.н. :)
явлението е глобално и намесва доста по-сериозни проблеми от неадекватна държавна и, в частност, образователна политика. повсеместно обществото предпочита лесно и бързо постижимото благополучие. причините за тази тенденция в отделните нации и държавни, разбира се, е различна - липса на мотивация от гледище на съответната социална икономика под форма на поощрения, по-леки данъци (вкл. ддс на някои стоки) и такси и всякакъв друг род стимули, в т.ч. и ниски заплати; "омързеляване" на нацията; глобален спад в IQ и т.н. масово се предпочитат свободните професии като проява на устрем към независимост и др. при нас се оформя тенденция за склонност към физически труд.
разбира се, в държавите, в които има логика и адекватност на действията, това не е повод за притеснение, разбира се. защо?
ако вие, всички четящи статията, сте забелязали, една фирма, без значение с какво се занимава, има йерархия и субординация. и, най-грубо казано, се състои от обслужващ персонал, персонал със средно ниво на компетентност и висш персонал. давам веднага пример с болниците по отношение на медицинската дейност - санитари, перачки и всякакъв вид хигиенисти; мед. сестри, рехабилитатори, рентгенови лаборанти, зъботехници и т.н. мед. специалисти; лекари и хабилитирани лица. в други сфери и организации нещата действат по същия начин - сервитьори, бармани и готвачи, управители и т.н. и т.н. заформя се една естествена пирамида, където обслужващия персонал играя роля на поддържащо звено, защото (давам пак пример от мойта област на дейност) трудно се извършват каквито и да е високо специализирани дейности по болен, ако няма кой да изпълни указанията ти; съответно, няма как да се изпълнят указания по конкретен болен, той да бъде адекватно лекуван и да се създадат удобства по време на престоя му, ако няма кой да го обслужи. и докато един лекар, може да дава указания за 10 различни болни, то една мед. сестра трудно би могла да изпълни всичко безупречно, ако с нея няма поне още две. оттук се умножава и бройката на санитарите.
същия пример можем да дадем и със строителството - едни архитект проектира, трима инженери смятат, 20 строителни работника строят. най-грубо казано.
от примерите до тук, можем да обобщим, че на всяко едно общество са му нужни поддържащи и обслужващи работнити иначе просто няма как да се случват нещата. защото не вярвам някой висшист по икономика да слезне да мете улиците в комунала, например.
по тази логика, трудно и най-важно, безсмислено е от 60 000 абитуриенти, от които едва ли всичките са от езикови и математически гимназии, да направим 60 000 висшисти.
отделен въпрос е, че университетите имат интере да приемат куцо и сакато. нали се плаща. няма проблем и да се къса на изпити и да се протака образование. всяка следваща година е в полза на университета - плащаш такса. я за изпит, я семестриална.
всичко това го казвам без да имам самочувствието на крайно интелигентен персонаж, като прекъсвал студент (по медицина), но като уважаващ себе си, усилията си и труда си човек, който смята, че има нещо между ушите, за да го залъгват с подобни манипулации. няма нищо нередно в картинката.

29.08 2014 в 12:38

Глуповатите и идиотите па полето,хората,които са се потрудили в университети.Няма късмет! В Германия и другите страни в които няма такси(макар че има,но са ниски),толерират и поущряват образованието,затова страните им са развити.Не се влиза така лесно,а излизането е далеч чо-трудно.

29.08 2014 в 12:25

@зубър, всичко казано е ок, с изключение на това, че тъп, нетъп, всички завършват и стават "специалисти". Никой няма да те къса до безкрай или да те премахне от университета, защото си най-меко казано неинтелигентен. Носиш пари на тоя университет. Не дай си Боже да си платено обучение, тогава абсолютно задължително оставаш вътре. Аз уча медицина и е невероятно какви хора преминават нагоре, към горни курсове. Не претендирам да съм най-интелигентния човек във факултета, даже изобщо, но да не можеш да направиш разлика между простата и панкреас в 4 курс, май не е на добре? Въпреки това, тези хора избутват и някой ден ще ви лекуват. Така че смятам, че отсявка трябва да има. Не само заради труда на хората, но и заради това все пак тук да има някакви кадърни хора.

29.08 2014 в 12:09

Не виждам какъв е проблема в случая, един човек с по добра оценка на изпита не винаги означава, че е по умен. Може просто да е имал късмет да е назубрил конкретната тема която му се е паднала да е преписал и още много други. От друга страна човека с 3ка на изпита може да има причини да не е учил, да е нямал късмет и др. То в бъдеще ще си покаже кой е по умния но според мен трябва всички да имат шанс. Пък ако е тъп - просто няма да завърши и толкова.

29.08 2014 в 10:09

Това, че студентите са малко е лошо, но това че всеки има достъп до ВУЗ - много добре. Проблема не е дали всички ще влезнат, проблема е как ще протичат занятията и дали изобщо ще протичат (на много места не протичат (или поне по определени дисциплини, което е достатъчно)). Какво значение има дали учителката по български (примерно) те е мразила и вместо 6 ти е писала 3/4 (такива примери във всяко училище, ако сте били скоро ученик или родител ще знаете, че е истина) и някой, който и е по-"любим" има 6, дори да не е заслужил - това означавали ли, че 1вия пример няма право да стане студент? Нали точно това се посочва като най-големия порок в българия, а недостига на места като порок от световно ниво. Правилно е да влезнат - важното е да излезнат само тези, които заслужават и всеки да получи необходимите знания, за да започне да работи по специалността. Дори да влезнат малко ако предното условие не е изпълнено? - Това е дори по-лошо!

29.08 2014 в 08:00

Заглавието е сбъркано ! Просто местата са повече от кандидат студентите , а след известно време университетите ще бъдат повече от кандидат студентите . Държавна политика ...

28.08 2014 в 23:37

И после се чудим, защо в България няма интелигенция. Каква интелигенция, какви пет лева?

28.08 2014 в 23:37

Аз съм на 29 години. До сега в съзнателният ми живот държавата България, на която съм гражданин, винаги е водила политика за дискредитиране на престижа, съответно и на заплащането в най-обществено важните професии, като медицина, аурели, образование и науки.