Камерите на АПИ ще пращат глоби за скорост от февруари-март. 0,5 промила ще са тежко нарушение

OFFNews 24 декември 2023 в 15:33 11198 1

Живко Коцев, главен секретар на МВР

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Живко Коцев, главен секретар на МВР

Камерите на Агенция "Пътна инфраструктура" ще засичат скоростта по пътищата в страната от февруари или март и въз основа на това нарушителите ще могат да бъдат санкционирани.

Това обяви днес пред Нова телевизия главният секретар на МВР Живко Коцев.

"Работим в тази посока с фирмата, която е изпълнител, по измерването на средната скорост да ползваме самите камери на Агенция "Пътна инфраструктура", каза той. В момента се правят тестови замервания.

В началото на 2024 година МВР ще внесе в парламента предложения за промени в Наказателния кодекс, с които границата за допустимо количество алкохол, над което ще се търси наказателна отговорност, да падне от сегашните 1,2 промила до 0,5 промила.

"До 0,5 ще се преследват нарушенията по административен ред, а над 0,5 сме заложили да се образува наказателно производство спрямо конкретен водач", каза още главният секретор.

Според него промените, които бяха въведени за отнемането на автомобили при установени шофьори, които карат пияни или след употреба на наркотици, имат положителен ефект и се отчита прогресивен спад на тези случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика