Камбанарията в Хасково ще се оцвети в оранжево в кампания срещу домашното насилие

От началото на годината в Хасковски окръг са заведени 74 дела за защита от домашно насилие

OFFNews 24 ноември 2021 в 13:06 1093 0

Емблематичната сграда на Камбанарията на хълма "Ямача" в Хасково ще бъде оцветена в оранжева светлина за 16 дни в рамките на кампания срещу домашното насилие над жени и момичета, предаде БТА. 

Фондация "Х и Д Джендър Перспективи" - Хасково е съорганизатор на 16-те дни на акцията съвместно с местната община. 

От фондацията отбелязват, че кампанията се разгръща и на местна почва за поредна година и е част от международните прояви на ООН по темата.

Вследствие на пандемията от COVID-19 във всички страни, включително и в България, се отчита ескалация на насилието срещу жените и момичетата, допълват от неправителствената организация.

От "Х и Д Джендър Перспективи" посочват, че от началото на годината до 31 октомври в Хасковски съдебен окръг са заведени 74 дела за защита от домашно насилие, като са издадени 47 заповеди за незабавна защита и 38 заповеди за защита.

В 19 от случаите е била поискана мярка за посещение на специализирана програма за справяне с агресията за извършители на насилие.

В Кризисния център за жени и техните деца, пострадали от домашно насилие в Димитровград, пък за същия период 12 жени и 14 деца са получили помощ и подкрепа за прекратяване на насилието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови