Какво е необходимо за да обзаведем банята си?

OFFNews 20 септември 2022 в 10:56 698 0

Архив

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Когато избираме цялостно обзавеждане за банята, често изникват хиляди въпроси – трябва ли ни моноблок, дали да вземем душ кабина и как да бъде поставена тя, смесителят кой модел да е, какви продукти и аксесоари ще трябват и много други.
Това помещение е една от най-малките, но най-посещаваните, стаи в дома и съчетава много функции. Затова и според експертите на онлайн магазин Ramois.com е много важно да изберете качествено обзавеждане за баня.

Освен чистота и функционалност, това помещение трябва да ви осигурява и комфорт при използване на всяка една от зоните – миене на зъби, сутрешен тоалет, миене на ръце и други. Как да постигнете уют, стил и многофунционалност?

Дизайнерски проекти за баня: характеристики и етапи на подготовка

Преди да подредите баня, трябва да създадете индивидуален дизайнерски проект. Той трябва да съдържа ясна формулировка на дизайна на бъдещата стая за водни процедури и е необходимо да се изчисли всичко до най-малкия детайл. Задължително се прави сканиране на помещението, като се посочват размерите на стените, размерите на вратите, прозорците и разположението им. Струва си да обмислите предварително възможностите за покриване на стени, подове и метода на довършване. Планът трябва да показва всички ниши и первази. Също така е необходимо да изберете подходящите размери на мебелите и да помислите предварително за тяхното разположение. Не забравяйте за системите за осветление и захранване, като предварително сте предвидили местоположението на лампите и контактите.

Душ зона

Най-подходящо място за поставянето на такова оборудване са ъглите на помещението. Обикновено това обзавеждане се състои от няколко части — маркуч, слушалка или накрайник и смесител. Той може да е част от душ кабината, ваната, да е хидромасажен панел или да е самостоятелен. Най-общо има три типа:

  • първият са подвижни слушалки, които се закачват на фиксатор, прикрепен към стената. Можете да променяте наклона в зависимост от височината на този, който се къпе;
  • другият вид са обикновените стационарни душове за баня с тръбно окачване;
  • има и панели с различни видове водни струи, които могат и да масажират освен да измиват.

Най-основното за всеки от видовете е слушалката. От нея зависи качеството на водните процедури. Подходящ размер е 90 на 90 сме, като по-малко пространство би ви затруднило в изпълнението на всекидневните ви нужди.

Мивка

Зоната за ежедневна хигиена се състои от няколко елемента, които са неразривно свързани – мивка, шкаф и смесител. Ако имате достатъчно пространство можете да развихрите въображението си и да закупите обзавеждане за баня с всичко, което ще ви трябва и ще донесе комфорт и удоволствие. Материалите за изработка са различни, а ако душ зоната е отделена, можете да поръчате и такива от МДФ. Смесителят може да бъде монтиран на мивката или пък да изберете такъв, който е със стенен монтаж.

Важен ли е изборът на сифон

Има ли специални условия за избор на сифон? Ако имате стандартна баня, тогава тази задача няма да е трудна, но все пак си струва да запомните някои важни точки.

Ако имате специален шрифт с нестандартни размери или форми, обикновен сифон може да не го побере – дължината на дренажно-преливната тръба просто няма да е достатъчна. Така че преди да купите, е по-добре да измерите всички разстояния и да отидете в магазина с тези данни. Не пестете от това. Ниската цена може да означава съмнително качество на продукта.

Когато купувате, не забравяйте да проверите наличността на всички части в комплекта и адаптери за свързване към канализацията. Обърнете внимание на целостта на опаковката и липсата на повреди, свързани с транспортирането.

Защо да сложите вентилатор

В идеалния случай в банята дори огледалото не трябва да се замъглява. В малки типични апартаменти високата влажност в банята или в комбинираната баня е типичен проблем. В резултат на това плесенните гъбички се разпространяват по стените и дори най-висококачествените мебели с хидрофобна импрегнация се влошават по-бързо.

Вентилаторите за баня са разделени на три вида:

аксиални – лопатките се въртят – въздухът се движи. Подходящ е за апартаменти, тъй като изпомпва добре въздуха през къс вентилационен тунел и е лесен за монтаж;

центробежни – този тип вентилатор е по-мощен от аксиалния и фоновият шум е малко по-висок. Такова устройство е подходящо за помещения над 12 кв.м.;

радиални – въздухът се измества от специално колело с гребло. Ако лопатките му са огънати назад, той работи по-продуктивно, ако е напред –той е по-тих.

Трябва да съобразите размерите на обзавеждането за баня с големината на самото помещение. Разгледайте и ще намерите качествени мебели и стоки на много изгодни цени, с които да реализирате своите идеи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови