Какво е да бъдеш баща? (галерия и видео)

ОFFNews 17 февруари 2015 в 17:56 7188 0

Коя е най-голямата сила на мъжете? Кои са истинските мъже? Може ли един истински мъж да бъде истински баща? Какво е да бъдеш баща?

Отговори на тези въпроси се опитва да даде националната кампания „Да бъдеш Баща“, която е част от международната кампания на MenCare.

Кампанията обединява 10 неправителствени организации и ще продължи до септември 2016 година.

Основната цел на кампанията е да съдейства за разнообразни възможности бащите да се включват в живота на децата по активен начин. Инициативата цели още да се създадат инструменти, с които специалисти да работят и с двамата родители. Предвижда се и работа на терен за подкрепа на активното бащинство посредством стимулиране на мъжкото включване в живота на детската градина и училището.

На света има приблизително три и половина милиарда мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни, черни и бели… Има обаче нещо, което обединява огромен брой от тях: четирима от всеки пет мъже са нечии бащи. Дори и да не са биологични родители, почти всички мъже по света имат връзка с деца в ролята си на доведени бащи, братя, чичовци, дядовци, учители, наставници, треньори или просто приятели, обясняват организаторите.›

В световен мащаб все още много мъже остават извън грижите за децата поради различни причини. Съществуват обаче изследвания и много доказателства за това, че ангажираното и откликващо на нуждите на детето бащинство и мъжкото включване правят по-добър живота не само на децата и жените, но и на самите мъже. Положителното включване на мъжете влияе благоприятно върху равенството между половете и предотвратяването на насилието над деца, допълват те.

Ето и част от посланията в кампанията:

ДА БЪДЕШ БАЩА е да нямаш търпение да се запознаеш с малкия човек и в същото време да се притесняваш дали ще се справиш

......е да помагаш в грижите за детето и дома

......е да не пропускаш възможност да покараш колело с детето

......е да строиш замъци и да бъдеш дракон… или фея, ако се наложи

......е да четеш приказки за лека нощ и да започнеш от 2+2 заедно с детето

......е да целунеш удареното коляно, за да мине

......е да възпитаваш с любов и търпение

......е да уважаваш майката

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови