Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как се харчат парите от Европа за ромите? Описано е на китайски

80 милиона лв. от Европа отиват за грамотност и квалификация на ромите и други уязвими групи

OFFNews 30 май 2017 в 08:37 7573 5

Нови 80 млн. лева от Европа ще се вложат за интеграция на ромите и на социално уязвимите групи. Това обясни зам.-социалният министър Зорница Русинова пред бТВ.

Новата сума за поредното ромско включване скандализира обществото, но Русинова поясни, че парите ще отидат не само за ромите, а и за останалите бедни групи, включително и бежанците.

Всъщност, по думите на зам.-министър Зорница Русинова, парите ще се усвояват от общините, които ще трябва да ги използват за "подобряване на грамотността на ромите и квалификацията им". 

"Част от средствата по оперативна програма"Човешките ресурси" са за подпомагане на общините за справяне с грамотността", обясни Русинова. Тя обясни още, че това са "интегрирани проекти, които са договорени с Европейската комисия". Тя уточни каква е схемата - парите ще дойдат на две части - първо ще се разпределят 50 милиона, а после още 30 млн.лв. 

Зорница Русинова обясни, че тези 80 млн.лв. ще се насочат за грамотност, за детски градини, за здравеопазване, както и за квалификация на ромите на пазара на труда, "за да не са само метачи", пари ще има за допълнителни уроци и езикова подготовка. Така и не стана ясно обаче за какво конкретно ще отиде новата партида милиони. 

По думите й хората ще кандидатстват през проекти, които са направени от местната община. А когато човекът започне работа, тогава ще се плаща на общината. 

По думите на ромския лидер Цветелин Кънчев "това са поредните суми, които не се знае къде ще отидат". 

А ако вие искате да прочетете как се харчат парите за ромите у нас и какви са проектите на ромската декада, на официалния сайт, където е описано какви са проектите и какво се прави за ромите в България с парите от Европа, всичко е написано на странен език - например, китайски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

5

Nik68

30.05 2017 в 11:50

Добри ученици. Дай на ромите и ги търси за избори. И да нямат желание, като искат може и да гласуват за партията майчица - сега ГЕРБ.

13780

4

Перко

30.05 2017 в 11:41

Ще го е писал някой дето е минал предната програма по ограмотяване :)

42249

2

Denis Rizanov

30.05 2017 в 08:59

всичко е написано на странен език - например, китайски.


На японски е.
:)

И откъде накъде търсите мнение на зам.-социалният министър Зорница Русинова, пък после ходите да "дирите" "проектите" по някакви странни сайтове?! Ми потърсете първо на сайта на министерството, чийто зам-министър сте интервюирали бе!
или вие само сте преразказали нещо излъчени по телевизията и сте му лепнали този велик сайт?
Петьо Блъсков сънува херувимчета!

29217

1

Лопе де Вега

30.05 2017 в 08:57

Ето добър повод да започнем да учим езика на бъдещето - китайския. Само че, напоследък разправят, че индусите станали повече от китайците, а те говорят на илядо езика и как ще се оправим не знам.

А парите по циганските програми се харчат много лесно. Ако има кой да даде! Взимаме ги и ги харчим.

Поздрав!
 
X

Подкастът на OFFNews