Кaк играчка изненада вдигна на крак европейските държави

OFFNews 19 март 2019 в 11:16 3555 0

През есента на 2017 г. финландски митнически инспектор забелязва съмнителен товар с бутилки сок. Те биха били особено привлекателни за малките деца, най-вече защото към всяка бутилка се предлага малка играчка. След извършването на няколко теста обаче Финландската митническа лаборатория потвърждава, че играчката крие риск от задавяне.

Финландия незабавно задейства общоевропейската система за бързо предупреждение. През следващите дни националните власти в ЕС действат бързо, за да изтеглят бутилките сок от магазините и търговските обекти.

За акцията разказва кампанията на Европейската комисия "ЕС: По-защитени заедно".

Любим герой, предпочитан цвят или аромат – това са нещата, които ни ръководят, когато пазаруваме за децата. Потенциалните рискове може лесно да бъдат пренебрегнати. Когато Финландия подава сигнал, че вносна бутилка сок с играчка-изненада към нея крие риск от задавяне, Люксембург е една от общо 31 държави, които получават предупреждението. Благодарение на общоевропейската система за сигнализиране хиляди малки деца са предпазени от тази опасност.

Свеня Вебер Снимки: Europa.eu

„Когато пазарувам в супермаркета, синът ми идва с мен. Тъй като там рафтовете са претрупани с продукти с опаковки с ярки цветове и картинки на любимите му анимационни герои, постоянно ми се налага да проверявам тези продукти, за да съм сигурна, че са подходящи за деца“, споделя Свеня Вебер от Люксембург.

Мико Контиайнен работи в Митническата лаборатория във Финландия. "Моята задача е да тествам играчки и други потребителски стоки. Когато бутилката със сок пристигна в лабораторията, извърших тестове на играчката-изненада. Въпреки че изглеждаше безобидна, тя не отговаряше на нашите стандарти за безопасност. Беше прекалено малка и можеше лесно да бъде погълната“, казва лаборантът.

Йона Нефлинг

Митническият служител Йона Нефлинг допълва, че когато се получили резултатите от тестовете, се наложило бързо да блокират склада на дистрибутора. "След това издадохме общоевропейско предупреждение. До март 2018 г. само във Финландия под наше наблюдение бяха унищожени общо 24 770 бутилки“, казва тя.

„Когато опасен продукт бъде открит, ние споделяме информацията с дистрибуторите в страната и с нашите европейски колеги. След подадения от Финландия сигнал търговците на дребно в нашата мрежа откриха, че бутилките сок вече бяха стигнали до Люксембург. Ние също ги тествахме, а дистрибуторът ги изтегли от магазините“, допълва Симоне Вагнер от Люксембургския институт по стандартизация, акредитация, безопасност и качество на продуктите и услугите.

Как действа европейската система за сигнализация за опасни продукти

Когато в Европа или по границите ѝ бъде открит опасен продукт, се изпраща сигнал до 31 европейски държави (28-те държави членки на ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия), така че този продукт да бъде бързо спрян от продажба.

През 2017 г. 29% от сигналите са свързани с играчки и почти за половината се оказва, че представляват риск от задавяне за децата. Голям брой от сигналите са свързани с други стоки, предназначени за деца, като например малки автомобилни седалки, кукли или пелени. През 2017 г. близо 6 милиона артикули са извадени от продажба, защото не отговарят на изискванията за безопасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови