Quantcast

Как да се предпазим от ебола?

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2014 в 15:02 4457 1

Разпространението на ебола в Европа и Америка показва, че най-уязвими към заболяването са хората, имали пряк досег със заразени. В този смисъл най-рискова е групата на медиците и медицинския персонал. Вирусът може да бъде пренесен на други хора, тъй като има способността да оцелява до няколко часа върху сухи повърхности.

Като например брава на врата или дръжка в превозно средство от масовия градски транспорт.

Можем ли да се заразим от ебола, докато се возим в метрото? Теоретично – да, но на практика това може да стане трудно и при определени условия: вирусът да бъде „лепнат“ на твърда повърхност чрез отделена телесна течност или изпражнения и – в рамките на няколко часа опасният коктейл да попадне във второ лице, но като проникне през открита рана по тялото или от ръката чрез разтриване на лигавиците на носа, около очите и устата. 

Вирусът може да оцелее до 12 часа върху повърхности, а до няколко дни може да издържи, ако е попаднал върху порести повърхности, като дрехи например.

Ебола може да се пренесе и чрез кихане и кашляне. Това обаче също е малко вероятно, тъй като кашлянето и кихането не са симптоми на болестта. Теоретично, заразен с ебола човек, може да пренесе болестта, пръскайки капчици директно в лицето на друг човек. Именно това е една от причините в рисковата група да попадат медици, които обгрижват пациенти без необходимите предпазни мерки.

Ебола обикновено се разпространява чрез директен физически контакт.

Симптомите на болестта са свързани с повръщане, диария и кървене на заразения. Прехвърлянето на вируса може да стане при пряк контакт с изхвърлените от болния течности. В тях вирусът може да оцелее няколко дни.

Телата на починали от ебола също са опасни най-вече за техните близки и за погребалните работници.

Като цяло ебола е по-слабо заразен вирус, в сравнение с грипа например. Грипните вируси могат да оцелеят във въздушна среда няколко часа – нещо, което ебола не може. Към момента няма и доказателства за това, че болестта може да се разпространи чрез комари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2014 в 09:08

"Ебола може да се пренесе и чрез кихане и кашляне."


"Това обаче също е малко вероятно, тъй като кашлянето и кихането не са симптоми на болестта." ??????????????????

ИДИОТИИИИИИИИИИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Грип може, ебола не може!!!!!!!!!!!!!!!!
Да ви еба майката! Предишните взривове на еболата бяха овладяни само чрез карантина. От няколко месеца еболата се разпространява без спирка, НО карантина НЯМА! ЗАЩО?
Да еба и "демокрацията"!