Как да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето с нас

Съвети към стопаните на кучета за ситуациите, когато не могат да вземат любимците си с тях на почивка

"Четири лапи" 07 август 2023 в 11:49 1353 0

Куче

Снимка Pixabay

Съветите на "Четири лапи" за ваканция, в която сте решили да не вземете домашния любимец.

По различни съображения собствениците понякога решават да не вземат кучето си на почивка с тях. Една от основните причини е големият стрес, който пътуванията причиняват на четириногите - изтощителни дълги часове, прекарани в кола, или стресиращи преходи със самолет. Лятото е особено опасен сезон за пътувания, а най-уязвими са възрастните животни. За тях е силно препоръчително да не предприемат пътешествия. Много хотели и къщи за гости в България все още не допускат престой с домашен любимец, което също може да възпрепятства пътуването. ЧЕТИРИ ЛАПИ представя полезни насоки за ситуациите, в които стопаните няма как да вземат опашатия си приятел с тях на почивка.

Важно е да се намери доверен човек, който да се грижи за кучето, докато стопаните отсъстват.

В идеалния случай този човек е член на семейството, но ако това не е възможно, то тогава може да бъде близък приятел или съсед. Някой, на когото може да се има доверие, харесва кучето , отговорен е и с радост би поел грижите за четириногия. Важно е също и кучето да познава и харесва този човек.

Препоръчително е по възможност то да остане у дома, докато стопаните са далеч. Това би намалило стреса от отсъствието им драстично, тъй като няма да се налага да свиква с нова среда.

Ако близките не могат да поемат грижите, може да се потърсят и услугите на професионален гледач на кучета. Важно е първо да се провери неговият опит и препоръки. Стопаните трябва да се уверят предварително, че избраният гледач се разбира с любимеца и знае какви методи на обучение и команди да използва, за да се избегне стрес и объркване за опашаткото. Повечето гледачи имат сайт или страница в социалните мрежи, където могат да се прочетат отзиви за работата им. В случай, че се затрудняват да намерят подходящ гледач, собствениците могат да се обърнат за препоръки и към други стопани.

Хотели за кучета

Това е по-скъп вариант, но също много често използван. Добрият хотел ще разполага с обучен и опитен персонал за работа с кучета, също така и с достатъчно пространство за всеки любимец. Както професионалните гледачи, хотелите също имат сайт или страница в социалните мрежи. ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва стопаните внимателно да прегледат отзивите, за да се уверят, че мястото е подходящо за нуждите на любимеца им. Предимство е, че на такива места животните могат да общуват и с други кучета, но персоналът задължително трябва да бъде предупреден дали кучето е подходящо за социализация.

КАК ДА СМЕ ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ

Кучето трябва да бъде обучен

Още в началото, когато стопаните приемат кучето в дома си, трябва да го социализират с други хора и в различна среда. Ако доверяват грижите за кучето си на приятел, съсед или член на семейството, силно препоръчително е предварително от време на време да го оставят да пренощува в дома им, за да опознае новата среда. Това е особено важно, ако кучето ще живее известно време на ново, непознато за него място.

Не бива да се забравят принадлежностите на любимеца

Ако любимецът ще бъде на ново място, докато стопаните ги няма, е важно той да има със себе си познати вещи. Това включва любимите играчки, купичките за храна и вода, кучешко легло, както и нашийник, повод или нагръдник. Сред багажа му може да се прибави и стара тениска с аромата на собствениците, която би помогнала за намаляване на стреса от липсата им. Ако кучето приема лекарства, ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва да се подготви подробен график, в който е посочено кои са те, за какво са предназначени, каква е необходимата доза и кога трябва да се приемат. Изключително важно е и да бъдат предоставени данни за контакт на ветеринарния лекар, който преглежда и лекува кучето.

Стопаните трябва да бъдат искрени относно характера и поведението на кучето им

Когато поверяват грижите за кучето си на друг човек, собствениците му прехвърлят и отговорността за неговото благосъстояние. Ето защо е важно да споделят с този човек за всички негативни навици, черти или някакви особености, които кучето има, за да се избегнат неприятни ситуации. Подобно поведение може да бъде склонност да хапе, когато е уплашено, неприязън към други мъжки кучета, или проява на агресивна реакция към мъже.

За да се гарантира благополучието на любимеца, трябва гледачът да бъде информиран за всички тревоги или емоционални нужди, които кучето може да изпита, като например тревожност от раздяла, срамежливост, страх от оживени места, пътуване с кола и т.н. Това ще гарантира, че четириногият няма да бъде поставен в трудни ситуации по невнимание.

Поддържане на рутината на кучето

Независимо къде ще оставят кучето си докато ги няма, стопаните трябва да направят всичко възможно, за да му предоставят рутина, близка до ежедневната му. ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва да бъдат осигурени подробни инструкции и (по възможност писмен) дневен режим на човека, който ще се грижи за животното, за да знае как трябва да протече денят. Също така е важно домашният любимец да получава една и съща храна, да играе с едни и същи играчки и да спи с едно и също одеяло, докато стопаните отсъстват. Така ще бъде избегнат допълнителен стрес, причинен от промени в рутината.

ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ ЕМОЦИОНАЛНИ СБОГУВАНИЯ

Разделите могат да бъдат много драматични. Стопаните трябва да се постараят да не се разстройват пред кучето си. Любимците усещат емоциите и това може да им повлияе по отрицателен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика