Как да инвестираме по време на криза

OFFNews 30 октомври 2022 в 11:25 502 0

пари

Снимка pexels.com

пари

По време на рецесия инвеститорите трябва да действат предпазливо, но и да останат бдителни в наблюдението на пазарите за възможности да вземат висококачествени активи на намалени цени. То е нелека задача, но пък в условията на рецесия понякога се предоставят най-добрите възможности.

1. Не се паникьосвайте

Когато пазарите падат, най-добре е да избягвате емоционални реакции като например продажба на голяма част от вашите инвестиции.

В зависимост от това за колко сте ги купили, можете да допуснете някои сериозни загуби при моментална продажба и евентуално да пропуснете възстановяване.

Несигурността относно кризата с разходите за живот ще продължи да причинява нестабилност на пазара, така че ключът е да се съсредоточите върху по-дългосрочни цели и да изчакате да преодолеете неизбежните флуктуации на пазарите.

2. Избирайте инвестициите си умно

Ако инвестирате директно в акции, потърсете фирми, които са на зелено и имат стабилни бизнес модели.

Например компании, при които търсенето на продукта или услугата е сравнително нечувствително към икономическия цикъл, като супермаркети, които осигуряват ежедневни стоки за бита.

Може също да искате да инвестирате в сектори, които ще просперират независимо от инвестиционния климат.

3. Диверсифицирайте и разпределете риска

Диверсификацията е ключова за всяка инвестиционна стратегия. Дръжте комбинация от акции и облигации. Инвестирайте и в световните пазари, така че да не сте прекалено изложени на спадове в която и да е област.
Уверете се, че се чувствате комфортно с вашия рисков профил. Това е степента, до която можете да преглътнете, че някои инвестиции падат в стойност в преследване на по-висока възвращаемост.

4. Инвестирайте по малко, но редовно

Много е трудно да уцелите най-благоприятния момент на пазара, когато се опитвате да купите или продадете инвестиции в очакване на цените да се покачат или паднат.

Вместо това установете редовен навик за спестяване и вкарвайте парите малко по малко. Това ще гарантира, че ще се възползвате от осредняването на цената на паунда. По този начин ще купувате повече единици във вашите инвестиции, когато цените са ниски и купувате по-малко, когато цените са по-високи, което означава, че цената е средна.

5. Възползвайте се от евтини акции

На фона на мрачна икономическа перспектива цената на акциите на инвестициите може да остане ниска. Това означава, че може да има добра възможност за закупуване на акции на изгодна цена.

Някои мениджъри на фондове се специализират в търсенето на недооценени компании, които се очаква да просперират в бъдеще. Те включват качествени компании в сектори, които са били засегнати, но могат да устоят на икономическата буря.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови