Кабинетът закри една магистрала и откри нова на последното си заседание за 2018-а

OFFNews 27 декември 2018 в 12:53 6600 1

Правителството реши да "закрие" автомагистрала "Люлин" и да създаде нова с името "Европа" на последното си заседание за тази година. На него кабинетът одобри списък с пътищата, за които се дължат винетни такси.

Решено бе досегашната АМ "Люлин" да стане част от магистрала "Струма", защото е твърде къса  - едва 19,6 км - и защото се явява естествено начало на трасето на АМ "Струма". Така участъкът „София - Перник" става част от пътя „София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

В същото време пътят София-Калотина ще бъде кръстен магистрала "Европа". Тя ще включва и Северната скоростна тангетна. Това повдига въпроса дали за позлването на тангентата ще е нужна винетка. Днес министрите не дадоха отговор на този въпрос.

Правителствената пресслужба припомня, че на 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел „Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман. Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

Правителството при ползването на българската част на Дунав мост при Русе-Гюргево да се налага винетна такса. Такава е практиката и сега.

Ето и актуалният списък на магистралите в страната, след днешното решение на кабинета:


Тракия (означение А-1 с трасе София-Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас)


Хемус (А-2, София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна)


Струма (А-3, София-Перник-Дупница-Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански-Граница Гърция)


Марица (А-4, Пловдив-Стара Загора-Харманли-Свиленград-Граница Турция


Черно море (А-5, Варна-Бургас)


Европа (А-6, Граница Сърбия-София)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови