Кабинетът иска минималната работна заплата да е 933 лв. от догодина

OFFNews 31 август 2023 в 20:00 2691 0

пари

Снимка Архив

Повече пари от догодина.

Правителството предлага минималната работна заплата да стане 933 лв. от 1 януари 2024 г. вместо досегашните 780 лв. Това става ясно от постановление на Министерския съвет, качено за обществено обсъждане. 

Освен това се предлага минималното часово възнаграждение да е 5,58 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Мотивите за увеличението на МС са, че то ще допринесе за повишаването на мотивацията на най-нискодоходната част от населението да си потърси работа. Ще задържи тази част от обществото на трудовия пазар, ще повиши жизненото равнище и ще намали риска от бедност сред работещите. 

Освен това ще намали подоходното неравенство, ще повиши покупателната способност и потреблението сред най-слабо заплатените, както и ще им осигури адекватно заплащане.

Нарастването на минималната работна заплата (МРЗ) е част от процеса на конвергенция на доходите, пише още в постановлението.

По данни на националната статистика наетите на минимална работна заплата към второ тримесечие на 2023 г. са около 442 403 души.

"След последната актуализация на минималната работна заплата на 780 лв. от 01.01.2023 г., социално-икономическата и статистическата среда се отклониха значително от естествената си прогресия, поради цялостната непредсказуемост на международната обстановка и инфлационните процеси. Това води до засилване на несигурността относно перспективите пред икономическата активност и инфлацията в България и затруднява тяхното прогнозиране. Бързото нарастване на отчетената в периода инфлация оказва негативно въздействие върху способността на нискодоходните работници да задоволяват своите и на техните семейства минимални потребности", е записано в мотивите за увеличението.

И се допълва, че според "годишния преглед на Eurofound "Минималните заплати през 2023 г. Индустриални отношения и социален диалог" през 2022 г. нетните минимални заплати (след данъка върху доходите на физическите лица и социалноосигурителните вноски) на едно лице без деца варират от 282 евро на месец в България до 1968 евро в Люксембург".

Eurofound констатира още, че страните от Централна и Източна Европа продължават да изравняват нивата на минималните си заплати с 15-те членки на ЕС преди разширяването през 2004 г. През 2022 г. в тези страни са извършени повишения на МРЗ между 10% и 18%. В низходящ ред страните, увеличили МРЗ, са Румъния, Унгария, Полша, Хърватия, Литва, Словения, Естония и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика