СУ поиска 15 млн. лева, за да празнува достойно

В Алма матер са недоволни от научна класация и настояват МОН да се разграничи от нея

Александра Маркарян 04 януари 2018 в 17:58 5736 3

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отправи предложение за шест искания, които Академичният съвет да гласува и СУ да постави на правителството.

Те бяха получени от членовете на АС днес по електронните им пощи след вчерашното извънредно заседание, свикано заради отнемането на сградата на бул. "Ал. Стамболийски" 82. Вчера обсъжданията включваха пет точки. Днес, ден след като БАН получи допълнително 15 млн. лева от бюджета, ректорът е добавил искане СУ за получи същата сума, а обяснението е, че парите са необходими за достойно посрещане на 130-ата годишнина на СУ. Пише, че парите трябват и за "най-неотложните капиталови разходи", но в отделна точка е отправено същото искане - пари за капиталови разходи за 18-те сгради на Университета.

Точката е формулирана така:

1. Осигуряване на средства за достойно отбелязване на 130-годишнината на най-стария български университет и за най-неотложните капиталови разходи в размер на не по-малко от 15 млн. лева.

Останалите искания са:

2. Предоставяне на управление на Софийския университет на сграда, която е подходяща за обучение на студенти и съответства по местоположение и площ на отстъпената от нас сграда на ул. "Шипка" 6.

3. Приемане на механизъм за осигуряване на ежегодни средства за капиталови разходи, които да позволят поддържането на 18-те учебни сгради на Университета, много от които са недвижима културна ценност.

4. Приемане на механизъм, гарантиращ ежегодна субсидия за нуждите на Университетска библиотека "Св. Климент Охридски", втора по големина и първа по брой на читатели в страната, в размер на 2 милиона лева годишно.

5. Незабавно разграничаване на Министерството на образованието и науката от Доклада на постоянно действаща Експертна комисия за наблюдение, оценка и анализ на научнопреподавателската дейност, осъществявана от научните организации и висшите училища за 2016 г. и посочване на виновните за необективните и тенденциозни резултати.

6. Спешно осигуряване на средства за сключване на договор за национален абонамент за научните бази данни на Elsevier, Web of Science и SCOPUS, които определят истинското място на всяка научна организация в световната наука.

"В случай, че тези искания не бъдат изпълнени до 22 януари 2018 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще започне протестни действия", се казва в заключение.

Докладът на постоянно действащата комисия за оценка на научнопреподавателската дейност през 2016 г. разгневи преподаватели и предизвика остри коментари вчера. Става въпрос за документ, публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката и оповестен от Mediapool. Най-високо оценените за научните си постижения получават допълнително пари.

От СУ (в групата на социалните и хуманитарните науки) като такива са определени два факултета - журналистическият и историческият. Там са и четири института на БАН, а подреждането е:

1. Национален археологичен институт с музей към БАН (22.69 точки);

2. Институт по балканистика към БАН (21.94 т.);

3. Кирило-методиевски научен център към БАН (18.51 т.);

4. Институт по български език към БАН (13.00 т.);

5. Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ (9.44);

6. Исторически факултет на СУ (8.13).

Сред слабите по отношение на научната си дейност са Юридическият факултет на СУ и Факултетът му по класически и нови филологии. В средата е Философският факултет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

3

theprofet

05.01 2018 в 13:14

"Днес, ден след като БАН получи допълнително 15 млн. лева от бюджета, ректорът е добавил искане СУ за получи същата сума"

Ало, алчните, БАН не предлага платено обучение на студенти!
Вие тия пари го правите за една семестър само от студентските такси бе! Ненаяли се!

77927

1

El Commandante

04.01 2018 в 23:16

В СУ се предполага да са умни хора, може ли така нелепо да си формулират искането.

Бахти, аз не познавам некой дето може да отпразнува петнайсе милиона наведнъж....