Йончева: Чисто политически са причините да не ни пускат в Шенген

България и Румъния са изпълнили всички критерии, отношението е несправедливо, заяви евродепутатът

OFFNews 21 ноември 2022 в 09:45 3059 3

Йончева

Снимка БТА Архив

Елена Йончева.

България е изпълнила всички критерии за приемането ни в Шенген, което се признава от всички държави членки, донякъде и от Нидерландия. Но въпреки всичко, за да влезем в Шенген, трябва всичките 27 държави да гласуват "за". Считаме, че е несправедливо отношението към България, включително и към Румъния. Това каза в евродепутатът Елена Йончева пред БНТ.

По думите ѝ причините за нашето неприемане в Шенген в момента са чисто политически. Тя коментира и проблема с мигрантския натиск, като заяви, че Европа определено го е подценила през последните години, тъй като не е имало изградено законодателство, което да позволи ЕС да се справи с тази огромна бежанска вълна.

"Европейският съюз не беше готов за големия наплив на бежанци през 2015-2016 г. Затова държавите, които са външни граници на ЕС като България, Гърция, Малта, Италия, поемат цялото бреме, цялата отговорност, което не отговаря на философията на Европейския съюз, където има споделена солидарност. Председател съм на групата по новото законодателство по предоставяне на убежище и миграция. Това е една група, която трябва да координира политиките на целия ЕП по законодателните промени, свързани с даване на убежище и миграция, което ще позволи България да не поеме цялата тежест", коментира тя.

Йончева е категорична, че държавите членки на Европейския парламент трябва да бъдат убедени от необходимостта от реализацията на този механизъм, тъй като останалите държави в ЕС трябва да поемат отговорност наравно с държавите, които се намират на външните граници. В това трябва да бъде убеден и Съветът. "Против" са държавите, които се намират във вътрешността на ЕС, защото за тях е по-приемливо отговорността да поемат държавите на външна граница - в случая България, Гърция, Малта.

Според тези страни е достатъчно да се дават повече средства на държавите, разположени по външните граници, и те сами да се справят с проблема. Елена Йончева уточни:

"Ние не искаме Брюксел да ни дава някакви пари и ние да се оправяме на място. Бихме искали цялата тази отговорност да бъде разпределена, да има механизъм за релокация, който не е задължително да бъде свързан с даване на средства."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1004

3

Myrra Licheva

25.11 2022 в 03:31

Заради рашистки отрепки като теб кой ли ни вярва вече...Пuкни!

345

1

Джендо Джедев

21.11 2022 в 09:55

Да, тук е напълно права тая стрина. Причините наистина са чисто политически. Защото това, че държавата ни е прогнила от корупция, некомпетентност административен мързел, с всички последствия от това, е резултат от политиката. Политиката на НАШИТЕ управници. Хората просто не искат да дават на такава държава да влиза в групата им. Нормално!