Известни специалисти по детска церебрална парализа с безплатни прегледи в "Пирогов"

OFFNews Последна промяна на 05 март 2016 в 15:00 4017 2

Светила в лечението на детска церебрална парализа (ДЦП) ще преглеждат безплатно в болница „Пирогов” съвместно с шефа на Детската травматология д-р Атанас Кацаров. Безплатните прегледи ще се проведат на 20 март 2016 г (неделя) от 8.30 часа до 18 часа.

Прегледите ще се проведат в консултативните кабинети на Клиниката по детска ортопедия и травматология - УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. За да бъде прегледано едно дете, е необходимо предварително да бъде записано.

Това става с обаждане на телефон: 02 9154 262, всеки работен делничен ден между 9 и 14 часа.

На прегледите е необходимо да се носи медицинската документация на детето.

Прегледите ще бъдат извършени от световно известните лекари д-р Назаркин и д-р Черешнев. Те са един от екипите на Института по Клинична рехабилитология в гр. Тула, Русия. Болницата е популярна със специализираната си насоченост при лечението на ДЦП, а екипите ѝ обикалят света и обучават медиците да лекуват по Метода на Улзибат.

Лечението спада към т.нар. миниинвазивни хирургични методи – т.е. през кожата, в определен брой точки се постига освобождаване на срасналите мускулно-сухожилни участъци. Обемът на оперативната интервенция е малък, рискът от кървене – минимален и възстановяването е максимално бързо. Характерно за методиката е прекъсването на фиброзните мостове в сухожилно-мускулните части на засегнатите мускулни групи.

Методиката на проф. Валерий Улзибат печели все повече привърженици не само сред пациентите, но и сред лекарите – ортопеди, невролози, физиотерапевти, най-вече заради минималното засягане на кожата и меките тъкани и поради факта, че болните не се нуждаят от следоперативна имобилизация (обездвижване). Рехабилитацията може да започне още на първия следоперативен ден, което е от изключително значение при болните от ДЦП, с оглед на това да не се връща спастицитета.

Методът на миофибротомиите е създаден преди около 25 години. Днес институтът по Клинична рехабилитология в гр. Тула, Русия, носи името на Валерий Улзибат.

Методиката на проф. Улзибат е известна по целия свят. Освен в Русия, се практикува в клиники в САЩ, Германия, Полша, Сърбия, Бразилия, Мексико, Египет, Израел, Ливан и др. По този начин могат да се лекуват пациенти с тортиколис, вродени криви крачета, ставни деформитети. От придобитите заболявания се лекуват посттравматични и постинфекциозни лезии, плексити, невропатии, хронични миофасциални болкови синдроми с различна локализация, постинсултни състояния, контрактура на Дюпюитрен и др.

Безспорно, най-много са пациентите със спастични контрактури, страдащи от детска церебрална парализа (ДЦП). При тях методът може да се използва, когато спастицитета на мускулите е в степен, която не е довела до костно-ставни деформитети. В случаи, при които парализата е напреднала, се налага комбинация от костно-ставни операции и метода на Улзибат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови