Изток или Бедрок? Как един квартал се бори с незаконно паркиралите (видео)

OFFNews 20 юни 2018 в 09:36 11308 9

Алеята между столичния квартал "Изток" и Борисовата градина напомня на пейзаж от Бедрок - праисторическото градче на семейство Флинтстоун.

Незнайни жители на престижния квартал ден след ден стоварват огромни камъни по алеята, за да се преборят с незаконно паркиращите там автомобили. Освен че са в нарушение, тези коли често пречат на живеещите и работещите в "Изток" да влязат и излязат от квартала. Решение не бе намерено... досега.

Отскоро алеята е опасана с над километър канари, поставени на такова разстояние една от друга, че между тях да не може да се паркира.

За проблема алармира в личния си фейсбук профил членът на СЕМ Иво Атанасов. "Яба-даба-дуу! Софийският Бедрок се разраства. Не е за харесване, не е и за вярване дори, но е факт – от известно време грозна гледка опасва част от Борисовата градина. Всяка нощ незнайно откъде и от кого се стоварват грамадни камъни", написа той.

Иво Атанасов обяснява и откъде е възникнал проблемът:

Цялото това самоуправство е заради паркирането. Както на много други места, проблемът е стар и тежък. Хора пристигат от цяла София, оставят колите си, където намерят, и се губят с часове в парка. А живеещите наоколо не могат да влязат в домовете си. Нито дори да излязат, особено в почивните дни. Често автомобилите им са така плътно затапени в междублоковите пространства, че колкото и да бързат за среща, за пътуване, за жп или аерогарата и дори заради спешен медицински проблем, нямат шанс да намерят пролука. Стават спречквания, скандали, на един от най-уважаваните жители на района дори бе изваден нож.

Претъпква се не само алеята между блоковете, но и самата улица, разделяща парка от квартала. Паркира се безразборно, кой където успее, без да го е еня дали мачка зелените площи или гази между дърветата. Пътната полиция тук може да се напълни с пари. Центърът за градска мобилност също може да се опаричи. И катаджиите, и „паяците” обаче се появяват от дъжд на вятър, колкото да не е без хич.

Възможно решение на проблема е да се изградят паркинги за посетителите на Борисовата градина.

Конфликтът между онези, които идват в района за развлечение, и тези, които просто искат да си влязат вкъщи, няма как да бъде решен за сметка на която и да е от страните. Нахвърляните камъни ще поосвободят улицата, но няма да спрат желаещите да идват в парка. Те ще се присъединят към търсещите места за автомобилите си между блоковете и хаосът ще стане още по-голям. Спасението е в изграждането на паркинг, най-удачно – подземен. Не е нормално такова огромно и посещавано пространство, каквото е Борисовата градина, да няма в подстъпите си зони за паркиране.

Навярно тази толкова обичайна дори за държави извън ЕС идея звучи наивно. Най-вероятно и след десет години въпросът ще е все така тежък, само че вече – още по-стар. Но при всички случаи решението му не е в грамадата от камъни. Някой трябва да спре това изумително загрозяване, допълва Иво Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

8

Кинджо

21.06 2018 в 07:28

Така като гледам снимките, не виждам на какво преминаване би попречил автомобил паркиран там. С сигурност камъните пречат не по малко. Всъщност сега колите ще се паркират от другата страна на улицата в междублоковото пространство което едва ли е правилното решение.

15914

7

поп Дръвчо

20.06 2018 в 18:09

Много са си добри камъните.

Преди, като ги нямаше, оттам едвам се минаваше - и пеш, и с кола, и всякак.

10571

2

Hissarion

20.06 2018 в 10:19

Когато общината не си върши работата, хората са се заели да я свършат. Едни колчета биха изглеждали по-естетически, но пък камъни са по-натурални.