Quantcast

Изтеглиха двете теми на изпита по история в СУ

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2014 в 09:48 16599 7

Снимка uni-sofia.bg

В 9.00 ч. в 65-та аудитория на Ректората на Софийския университет Мария Василева от Сливен изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България.

От подготвените от изпитната комисия 18 теми бяха изтеглени:

„Църковно-национално движение през епохата на Възраждането” 

„Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018)”

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1 195 .

Писменият изпит по история на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа, съобщават от СУ.

Изпитната комисия формулира темите в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България.

При започване на изпита се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2014 в 12:35

От една страна, Адриана е права. Обаче, при това голямо обаче, за запад лесно приемат, но трудно се излиза и цедката е след влизането. Защото няма какво да се лъжем, най-трудо при нас е влизането за доста специалности, после е малко отслабена работата. Лесно влизане, после яко зор е значително по-продуктивен вариант от трудно влизане, после не чак толкова зор. Качество срещу количество.

22.06 2014 в 11:04

Ха, ма то пък горките деца! Да не вземат случайно да научат нещо?! С диплома за средно да кандидатствали.. те масово са неграмотни, не могат не само да пишат, но и да се изказват, нямат обща култура, положението е трагично.. А дипломата за средно в България става само печката да си палиш.. и матурите, които въведоха уж за да отпаднат "трудните" изпити са на ниво 7ми клас.. какъв критерий да са за университетите?

22.06 2014 в 00:05

Много ми е интересно тези говеда който говорят за Хага и западните методи за прием на студенти дават ли си сметка че, болшинството от кандидат студентите ни са неграмотни . Или смятат че когато можеш да си платиш теста или сертификата и веве си студент .А след 4-5 години приетите им деца са идни "прости" продавачи в макдоналтс или в някоя лафка . ????????///

21.06 2014 в 19:21

Историята на България е простотия? Изборът за това,какво и къде да учиш е индивидуален,както и изискванията при прием.В Хага приемът става със сертификат и диплома,защото няма друг вариант, който да е обединяващ за всички международни кандидатстващи. Ако в България във ВУЗ се приемаше само с диплома за средно, всеки би могъл да влезе каквото иска без да си мърда пръста. Не това е целта. Трябва да се положи някакъв продуктивен труд, за да има резултат след това.

21.06 2014 в 16:06

Само занимавате децата с простотии!В Хага,където образованието е на светлинни години от нашето, за да учиш ПРАВО ти трябва добра диплома и сертификат,а тук трябва да изпишеш еди колко си страници по история???Какво общо имат двете неща...

21.06 2014 в 14:06

СТРАХОТНИ ТЕМИ !

21.06 2014 в 11:14

Кошмар!