За "Професия трол" пишат кандидат-журналистите в СУ

OFFNews 14 юни 2014 в 11:05 12687 12

Снимка Sofia Photo Agency/ Архив

Темата, по която пишат кандидат-студентите на писмения изпит по журналистика, е "Професия трол", съобщиха от Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Темата е изтеглена от Томислав Масларски от Мездра.

Изпитът започна в 9.00 часа и ще продължи четири часа.

Кандидат-студентите, които са заявили желание да се явят на писмения изпит по журналистика, са 515.

Предмет на оценка са:

а) уменията на кандидата да изгражда цялостен завършен текст – единен в структурно и смислово отношение; придържането към темата; ясното формулиране и аргументиране на авторската позиция (логическо, фактологическо, чрез позоваване на авторитети, чрез литературни, исторически и политически съпоставки и др.).

Самите твърдения на автора не са предмет на оценка, освен в случаите на допуснати фактологически грешки и смислови неточности, както и при изразяване на етническа и верска нетърпимост, на ксенофобия и омраза към другостта, към различието.

б) умението да се организира и композира изложението; да се подбират подходящи примери; да се правят анализи и обосновани заключения;

в) общата култура: познаване и уместно боравене с историческите, социалните, политическите, научните, културните, литературните и др. факти, използвани в изложението;

г) писмената култура: богатство на езика и обработеност на стила; правопис и пунктуация; избягване на клишета и заучени формулировки (езикови, литературни/литературоведски, журналистически и др.); избягване на словесно разточителство, общи фрази, преднамерена маниерност, смислови и логически повторения;

д) оригиналност на подхода при избор на гледна точка, на жанрова форма; при въвеждането в темата, финала на разработката; при изграждането на образи, използването на паралели, антитези и др.

На предварителния писмен изпит по журналистика за тазгодишната кандидатстудентска сесия, който се проведе през март месец, бъдещите студенти трябваше да пишат по темата "Отнесени от прехода".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!