Изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни в музея 'Земята и хората'

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2018 в 11:04 3003 0

ХХVIII Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни се провежда на 12-14 октовмври в музея "Земята и хората" в София, в рамките на традиционните Дни на минералите.

Участват над 60 изложители от нашата страна, Армения, Македония, Украйна, Полша, Сърбия и Румъния - фирми и колекционери на минерали, фосили (вкаменелости) и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Ще участва колекционер на метеорити, намерени на различни места по света. На изложението ще присъстват Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” и Нов Български университет.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световноизвестни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република.

Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България - съвместно с Клуб на лапидарите в България и „Най-добро художествено изделие от минерал или най-добър фасетиран камък”. На отличилите се участници в конкурсите ще бъде връчен почетен диплом в 13.00 часа на 8 октомври (събота).

На 13 и 14 (събота и неделя) ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък за децата. Малките посетители ще могат да видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица. Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

Входът за музея е с билети от 1 лев за деца и възрастни. Работното време е от 10.00 до 19.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови