Изложба зове: Дай на кирилица и стига с тази maimunitza!

OFFNews 24 май 2015 в 08:45 8681 9

Изложба "#Дай на кирилица и стига с тази maimunitza" ще осмее "шльокавицата" и ще демонстрира визуалното превъзходство на кирилицата.

Изложбата се открива на 28 май и ще продължи до 11 юни в Betahaus в София (ул "Крум Попов" 56-58)

"Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използва родната си кирилица, когато комуникира в дигиталното пространство, а и извън него. Не само в личната, но и в професионалната си кореспонденция, много българи поддържат употребата на т.нар. “шльокавица”, известна още и като “маймуница” – смесица от латински букви и цифри, посредством които изразяват мисълта си.

Чрез изложбата #ДайНаКирилица ще бъде показано визуалното превъзходство на кирилицата и ще се осмее “шльокавицата”. Целта е да бъде онагледена не само лесната и естествена четимост на български текст, написан на българска азбука, но и да покажем кирилицата и нейните букви като красиви и естетически форми, достойни за визуална адмирация.

За целта едни от най-добрите графични дизайнери – Николай Ванчев, творчески директор на Publicis Sofia, Евелина Георгиева-Браткова, Асен Петров и Иван Христов (Fontan2) ще представят серия от постери, чиито обект са реални примери от употребата на “шльокавица”, цитати от известни български литературни и музикални произведения, както и техни лични послания, които ще бъдат изобразени паралелно на 6liokavicтa и на кирилица." Така инициаторите представят изложбата във Фейсбук страницата й.

#ДайНаКирилица е кампания на ASORI (http://www.asori.org/bg), в подкрепа на грамотното писане онлайн и ползването на кирилица - третата официална азбука на Европейския съюз, създадена от българи и използвана от над 300 000 000 души в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!