Изложба за престъпленията в Украйна на метри от ПСА (галерия)

OFFNews 09 май 2022 в 13:39 2412 0

Снимка ФотоФабрика

Изложба акция с кадри от войната в Украйна, озаглавена “Архивите на едно престъпление”, откри ФотоФабрика в София на 9 май.

Кадрите са поставени върху оградата на гробницата на княз Александър I Батенберг на бул. “Васил Левски ” 81 - само на метри на Паметника на съветската армия, където днес руският посланик и шествие на Безсмъртния полк почетоха с цветя и венци Деня на победата.

Свидетели на престъплението в Украйна са фоторепортери от една от най-големите международни агенции - REUTERS, които предоставиха документи, заснети между 26 февруари и 18 април 2022 г.

9 юни 30 фотографии, включени в “Архивите на едно престъпление”, ще гледат право в очите небезизвестния “Паметник на съветската армия”, коментират авторите на проекта.

„Украйна: Архивите на едно престъпление” е реализирана с подкрепата на Столична община и на Регионалния исторически музей–София, чийто филиал е мястото на изложбата.

Мястото не е избрано случайно. Делото на княз княз Александър I Батенберг у нас се свързва с противопоставяне на Русия по всички възможни начини. Преживява преврат от страна на руски генерали, изпратени от император Цар Александър III, последван от контрапреврат, воден от Стефан Стамболов. Скоро след това абдикира, тъй като управлението му в името на българските интереси става невъзможно. Умира в гр. Грац, Австро-Унгария, през 1893 г. Предсмъртното му желание е тленните му останки да бъдат погребани в България, а Народното събрание с нарочен указ официално се съгласява това да се случи.

Деветият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки