Излезе третото класиране на кандидатите за гимназии

OFFNews 29 юли 2022 в 16:49 1389 0

кандидати

Снимка Архив

Трето класиране

Резултатите от третото класиране за приема на осмокласниците в гимназиите може да се проверят от кандидат-гимназистите на адреса - https://infopriem.mon.bg/, съобщиха от МОН.

Общо 1673 са свободните места след второто класиране в гимназиите в София след завършено основно образование от осми клас. От тях 1612 са свободните места в училищата, които са без квоти при приема на девойки и младежи от осми клас. Останалите 61 места са за училища с квоти, като това са основно езиковите гимназии, съобщи преди дни шефът на Районното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева пред БТА.

11 573 ученици от София участваха през юни в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. На изпита по математика седмокласниците в столицата бяха 11 541. Подалите заявление за първото класиране бяха 11 008. От тях 1100 не бяха класирани - 915 от София и 195 от страната, защото балът им беше достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те са участвали автоматично във второто класиране, в което не са били класирани 790 ученици. От тях 163 са от страната, а останалите ученици са от София.

Към настоящия момент тези 790 ученици не само имат правото, но и задължението да се включат в третото класиране. Но тези ученици, ако са решили, може да кандидатстват в училища към Министерството на културата, в спортни или в частни училища, обясни тогава Кастрева.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища бяха обявени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните. При първото класиране в София бяха закрити четири професионални паралелки. Сега, след като приключи записването на третото класиране, може да има закрити още паралелки. Във второто класиране не се закриват паралелки, обясни Ваня Кастрева.

На 1 и 2 август е записването на учениците, приети от третото класиране в гимназиите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)