Изгубилият се Тодор се извини - ако трябва в затвора ще ходи, но няма пари да плати

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2016 в 16:55 28689 11

39-годишният Тодор Владимиров от Русе оцеля след две денонощия в палатка при минус 20 градуса на билото на Стара планина. Как е успял разказва самият той пред бТВ. 

Тодор планирал внимателно пътуването си в планината. Използвал четиридневна сателитна прогноза, според която времето ще е слънчево. Преходът обаче се удължил непредвидено, тъй като маркировката по билото изчезва. Тодор загубил един ден в лутане и решава да пренощува под билото.

На следващата нощ внезапно бил застигнат от виелица. Така 39-годишният мъж прекарва над 48 часа в палатка при смразяващи температури. „Горе да е било минус 20. И с вятъра, да кажем, горе става минус 35. Значи, снегът, вятърът – всичко си влизаше вътре”, разказва той.

Последно Тодор Владимиров написал във „Фейсбук“, че ако няма риск за живота, не си струва
Как минава денят „под обсадата” на бурята? „В палатката... значи, аз съм в спалния чувал, тя се смачка от моята страна, от другата се напълни палатката със сняг. И се получи метър и половина пространство на шалтето, и аз тъй на кравай, и през една дупка на спалния чувал – от там пушех, от там ядях. В смисъл бях на кравай, бях абсолютно схванат...Ами, мислех си само: ще оживея, имам за какво да живея. Имам жена, имам деца, имам приятели, имам близки хора... Нали, силен съм, ще оживея”, спомня си Тодор.

Категоричен е: „Аз въобще не съм мислил, че ще умирам. Не съм се предал, нищо. Гледах да бъда рационален, тялото ми да е като една батерия”. Помогнали му запасите от храна и бренди.

Изпитал страх в момента, в който му свършила газта. „Това беше най-критичният момент, защото като няма вода - няма храна, като няма храна – няма енергия, спираш да бъдеш батерия да топлиш. Като спреш да топлиш, почваш да изстиваш. Това беше най-критичният момент. Щото горе си постоянно жаден. Може би като в пустинята. Колкото и невероятно да звучи, постоянно ти е сухо на устата и ти се пие”, обяснява мъжът.

Тодор е излизал от палатката, но първоначално решил да не се отдалечава – 20 минути навън са равносилни на смърт. Застигнала го и втора буря.

В палатката четял фентъзи – „Замъкът на лорд Валънтайн”. След като останал без газ, тръгнал надолу, защо бил убеден, че на сегашното място го очаква сигурна смърт, докато иначе шансовете му са 50:50. Случайно открива следи, които го отвеждат до хижа „Васил Левски”. Там го гледали като възкръснал мъртвец. 

За Тодор отшелническият туризъм в планината е начин да избяга от всекидневието: „Аз си обичам планината от малък. Аз си ходя и за риба по три дена. Отивам си за риба и съм си абсолютно сам. От това не произтичат никакви неприятности”.

Спасители го упрекват защо не се е качил на билото, за да се обади, при положение, че е имал батерия. „Аз правих един опит.

Той е неуспешен. То е 75 градуса наклон, нали. И точно както скалите – става един процеп, и има други скали… В този процеп имаше тапа от сняг може би 2 метра! Аз просто нямам екипировка да мога да мина през 2 метра преспа. При 70 градуса наклон! Нямаше как технически да го направя. Другото, което е – дето съм стоял свит в палатката – аз на практика нямах и сили да го направя”, категоричен е мъжът.

„Искам да се извиня на всички, които са ме търсили, но аз нямам никаква вина за цялата ситуация може би, от гледна точка на това, че просто така се получиха нещата”, категоричен е Тодор.

Издирването му ще струва минимум 25 000 лв. От чий джоб ще дойдат? „Не знам какво да кажа… Ако трябвам да ме вкарат в затвора... Нямам такива пари. Просто… аз даже не знаех, че ме издирват!”. Няма застраховка, работи в строителството за 600-700 лв. на месец.

В мрежите той получи както обвинения, така и подкрепа. Заради акцията, парите и усилията, които навлече на спасителите, Тодор  е упрекван, но има и хора на негова страна, които казват, че не трябва да сме дребнави, а важното е, че е оцелял. Защото много изгубени в планината, нямат неговия късмет. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8235

11

drashkom

19.12 2016 в 15:20

Това не е нормална държава!

8311

10

emilovf

19.12 2016 в 13:50

Абе тези олигофрени ли а или какво! Човека отишъл на поход, връща се, нападат го някакви журналисти и какво ли не, изкарват го виновен, а той милия и идея си няма какво се случва и от къде му е дошло!

8298

9

kamborev

19.12 2016 в 13:12

От къде на къде човека трябва да плаща! А ако го бяха намерили в немощно състояние..какво тогава нямаше да трябва да плаща!Къде е логиката на всичко това!?!

9277

6

66

18.12 2016 в 21:59

Медиите да плащат, че им пълни ефирно време и им продава рекламите!!!

17059

5

рамбо

18.12 2016 в 19:17

На мен този не ми мяза на планинар , а на поредната откачалка тръгнала да проветрява бръмбарите в главата си. Видях му палатката в клипа -тя е лятна , без подплата спираща вятъра. Беше я опънал на равна местност без укритие от вятъра. А фактът, че изпил 1,5 литра бренди "да се топли" ме кара да мисля и , че е алкохолик. Човек с жена и деца решава, че му е интересно само "ако има риск за живота" ?! Доста работа за психиатрите има в неговия случай ми се струва

8144

3

doker

18.12 2016 в 18:51

на тая държава никой нищо не трябва да плаща